Kuchnia myśliwska, Dziczyzna progu - zdjęcie, fotografia
Poluje.pl 20/06/2012 13:02

Tak na zachętę przed zbliżającym się wielkimi krokami szczytem sezonu polowań, chcemy dziś zaproponować przepis na pieczeń z dzika ze śmietaną – najlepiej do wypróbowania teraz, u progu lata, zwłaszcza że najlepiej smakuje z młodymi buraczkami i równie młodymi ziemniakami. Z góry życzymy smacznego.


Zanim podamy przepis, warto przypomnieć kilka podstawowych zasad dotyczących dziczyzny. Przede wszystkim, zabity dzik powinien być natychmiast wypatroszony. Potem wieszamy go na kilka dni w chłodnym, najlepiej przewiewnym miejscu, by mięso skruszało. Mięso starego dzika wymaga marynaty w winie wymieszanym z jagodami jałowca, korzeniami i cebulą. Młoda dziczyzna nie jest tak wymagająca. Takie mięso wystarczy namoczyć w mleku, do tego nacieranie kminkiem i majerankiem- i walory smakowe gwarantowane. Nie można też w tym przypadku zapomnieć o dodaniu – i to szczodrym – słoniny przed pieczeniem.

Pieczeń z dzika ze śmietaną

Czas przygotowania ok. 2 godziny, nie licząc wcześniejszego marynowania mięsa
Degustatorzy: danie wystarczy dla 8 bardzo głodnych osób

marynata

Butelka białego wina
2 łyżki winnego octu 6%
1 cebula
1-2 marchewki
1-2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
Kilka ziaren pieprzu
Kilka jagód jałowska

danie

1,5 kg szynki z dzika
250 mml śmietany
ok. 60 g masła
1 łyżeczka mąki
sól do smaku

Przygotowujemy marynatę z podanych składników (mieszamy je). Skruszałą szynkę z dzika myjemy, wkładamy do najlepiej kamionkowego naczynia, a następnie posypujemy pokrojonymi w plasterki warzywami i zalewamy marynatą. Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni, pamiętając o tym, by codziennie je odwracać. Po tym procesie, mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy, delikatnie solimy, a następnie na maśle zrumieniamy ze wszystkich stron.

Przystępujemy do recesu pieczenia. Przekładamy szynkę do brytfanki razem z tłuszczem z rumienienia, a następnie pieczemy ok. 1 godz. 15 minut w 180 C (zasada jest taka, że na każde 500 g mięsa przypada 25 minut pieczenia). Nie można zapominać o nawilżaniu: najpierw polewamy dziczyznę masłem, a potem przecedzoną marynatą.. Kiedy mięso jest upieczone (miękkie), mieszamy śmietanę z mąką, polewamy pieczeń i pieczemy jeszcze jakieś 10 minut (maks. 15).

Najczęściej do tej pieczeni polecane są młode buraczki, ale zapewniamy, że również młoda kapustka smakuje wyśmienicie. Ziemniaki mogą być purée lub w całości.

Smacznego!




Reklama

Dziczyzna u progu lata komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez poluje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

CMC City Media Communications Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, ul Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"