Kuchnia myśliwska, Przepis Raviolki bażanta - zdjęcie, fotografia
18/03/2019 08:47

Raviolki z bażanta 


Składniki:
- bażant
- 10 dag słoniny
- tłuszcz
- żółtko
- owoc ostrej papryki konserwowej; ciasto: 35 dag mąki
- jajko
- o 3/4 szklanki wody; sól i pieprz
- masło do polania 


Sposób przygotowania:

Sprawionego bażanta umyj, odetnij szyję i skrzydła. Natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na parę godzin. Następnie uformuj tuszkę w kieszeń, obłóż cienkimi plastrami słoniny, obwiąż nitką, polej tłuszczem i upiecz skrapiając wodą, a potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu mięso wyjmij z naczynia, usuń kości, zmiel razem ze słoniną, wymieszaj z sosem otrzymanym z pieczenia bażanta (1/4 szklanki), żółtkiem i drobno posiekaną papryką, dopraw. Mąkę przesiej na stolnicę, wbij umyte jajko i zarób ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. Zrób ciasto wolno i starannie, wyrabiając je  ręką.  Przygotowane ciasto podziel na części, rozwałkuj. Następnie wykrawaj kieliszkiem łub foremką krążki, na które nakładaj nadzienie wielkości orzecha włoskiego. Nakryj pozostałymi krążkami ciasta i zlep brzeg. Gotuj kilka minut we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Podawaj zaraz po ugotowaniu, odsączone i polane masłem.
(źródło Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej")

Reklama

Przepis na Raviolki z bażanta komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez poluje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

CMC City Media Communications Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, ul Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"