Dzika gęś

Dzika gęś,  Dzika gęś informacje i mapa | poluje.pl - herb Dzika gęś

Dzika gęś (gęś gęgawa – anser anser, gęś zbożowa – anser fabalis, gęś białoczelna – anser albifrons)

 

Gęś gęgawa

Dzika gęś - zwierzyna łowna, gęś gęgawa, gęś zbożowa, gęś białoczelna

 

Wygląd: Największa z rodzimych gęsi. Długość ciała 75-90 cm, rozpiętość skrzydeł 150-180 cm, masa ciała: samiec – 4-6 kg, samica – 2-4 kg. Upierzenie szare, na głowie i części skrzydeł o odcieniu popielatym. Nogi i dziób czerwone. Na końcu dzioba tzw. paznokieć w kolorze białym. Słaby dymorfizm płciowy.

 

Tryb życia: Ptak towarzyski, choć płochliwy. Gnieździ się na spokojnych, porośniętych obfitą roślinnością brzegową jeziorach i stawach. Wydawane głosy to gęganie i syczenie, podobnie jak gęś domowa, która wywodzi się od gęsi gęgawy. Gniazda buduje z luźno ułożonych pędów trzciny i sitowia w trudno dostępnych miejscach. Jako jedyna z gęsi występujących w naszym kraju gnieździ się tutaj.

 

Rozmnażanie: Wiosną znosi od 4 do 9 brudnobiałych jaj. Jaja wysiaduje 4 tygodnie. Młode po dwóch miesiącach potrafią latać.

 

Odżywianie: Wyłącznie rośliny – delikatne liście i pędy, trawa, nasiona, kłącza i soczyste korzenie różnych gatunków roślin dzikich i uprawnych.

 

Sezon polowań: 1 września – 21 grudnia (w niektórych województwach do 31 stycznia).

 

Gęś zbożowa

Dzika gęś - zwierzyna łowna, gęś gęgawa, gęś zbożowa, gęś białoczelna

 

Wygląd: Nieco mniejsza od gęsi domowej. Długość ciała 75 cm, rozpiętość skrzydeł 150-170 cm, waga: samiec – 2-4 kg, samica – 2-3,5 kg. Upierzenie szarobrązowe, ciemniejsze od gęgawy. Dziób czarny z pomarańczowym polem po bokach i przy końcu. „Paznokieć” czarny. Nogi pomarańczowe. Słaby dymorfizm płciowy.

 

Tryb życia: Zamieszkuje na bagnistych terenach północnej Skandynawii, północno-wschodniej Europy i Azji. W Polsce pojawia się jedynie w przelotach w październiku i listopadzie oraz lutym i marcu. To właśnie ona jest powszechnie zwana „dziką gęsią”. Przelatuje w dużych kluczach z głośnym gęganiem. Prócz gęgania wydaje różne dźwięki: kajak, kaja, keka, rat rat, gok. Gniazda podobne do gniazd gęgawy. W czasie przelotu przez teren Polski nocują na wodzie, a rankiem przelatują tabunami do miejsc żerowania (zboże, kukurydza, oziminy).

 

Rozmnażanie: podobnie jak u gęgawy.

 

Odżywianie: podobnie jak u gęgawy.

 

Sezon polowań: 1 września – 21 grudnia (w niektórych województwach do 31 stycznia).

 

Gęś białoczelna

Dzika gęś - zwierzyna łowna, gęś gęgawa, gęś zbożowa, gęś białoczelna

 

Wygląd: długość ciała 66-73 cm, rozpiętość skrzydeł 110-115 cm, waga: samiec 2-3,5 kg,, samica 1,5-3 kg. Uprzedzenie szarobrązowe, na jaśniejszym spodzie nieregularne, czarne pręgi poprzeczne. Dziób pomarańczowy lub jasnocielisty o białym „paznokciu”. Ptaki stare mają czoło przy nasadzie dzioba białe.

 

Tryb życia: Zamieszkuje tundry podbiegunowe okolic Azji i Ameryki. W Europie pojawia się rzadko na przelotach od września do listopada oraz od marca do maja. W Polsce pojawia się rzadko, głównie na Mazurach. Wydaje głosy wyższe i szybsze niż gęgawa i g. zbożowa: klik klik, kleng kleng, czasami podobne do dźwięku trąbki: klii. Gniazdo usłane z trawy i mchu na wyższych i suchych miejscach tundry.

 

Rozmnażanie: 4-6 kremowobiałych jaj.

 

Odżywianie: podobnie jak u gęgawy.

 

Sezon polowań: 1 września – 21 grudnia (w niektórych województwach do 31 stycznia).

Dzika gęś Ogłoszenia

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez poluje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

CMC City Media Communications Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, ul Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"