Jenot

Jenot,  Jenot informacje i mapa | poluje.pl - herb Jenot

Jenot

 

Wygląd: jenot jest mniejszym odpowiednikiem gatunku, przypominającym lisa. Jego długość dochodzi do 80 cm, a masa do 4-6 kg. Można go rozpoznać po wyraźnie dłuższym tułowi i nogach oraz małej głowie posiadającej krótki i wąski pysk. Wydaje się, iż jenot wcale nie ma uszu - łatwo o zmyłkę, ponieważ uszy jenota zasłaniają długie włosy na głowie. Krótkie włosy występują u niego jedynie na tylnych kończynach, pysku i zewnętrznej stronie uszu. Jenot zwierze jest typowym drapieżnikiem, stąd też ostre zęby. Ubarwienie jenota jest różne - kończyny, uszy i środek pyska ma ciemnobrązowe natomiast zewnętrzną stronę szyi, czoło i pysk - jasne, żółte i prawie białe. Wyróżnikiem jenota, jeśli chodzi o ubarwienie, jest także krzyż stworzony z ciemnych włosów. Latem zmienia barwy sierści na nieco jaśniejsze.

 

Rozmnażanie: czas godów jenotów przypada na zimę i trwa aż do końca kwietnia. W tym czasie mają miejsce gody, ale osobniki łączą się w pary dopiero jesienią. Ciąża trwa 2 miesiące, czasami nieco dłużej. Najczęściej młode przychodzą na świat wiosną, w kwietniu i maju, czasami miot zdarza się czerwcu, bądź wrześniu. Z jednego miotu na świat przychodzi nawet 7 szczeniąt. Młode jenoty dojrzewają w niezwykle szybkim tempie, do tego stopnia, że już jako kilkumiesięczne osobniki potrafią pochłaniać pokarm dorosłych osobników. Mając zaledwie pięć miesięcy wielkością przypominają dorosłego jenota.

 

Odżywianie: jenot jest typowym wszystkożercą. W skład jego pokarmu wchodzą zarówno owoce, ptaki, myszy, ryby, zające, króliki, jak i inna drobna zwierzyna.

 

Sezon polowań: od 1 sierpnia do 31 marca.

Jenot Ogłoszenia

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez poluje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

CMC City Media Communications Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, ul Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"