Gołąb grzywacz

Gołąb grzywacz,  Gołąb grzywacz informacje i mapa | poluje.pl - herb Gołąb grzywacz

Gołąb grzywacz (Tetrastes bonasia)

 

Wygląd: grzywacz, to przedstawiciel największej odmiany dzikich gołębi na terenie naszego kraju. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest biała pręga na skrzydle, natomiast w przypadku dorosłych osobników na bokach szyi można zauważyć białą plamę (grzywę). Długość całego ciała 43 cm, rozpiętość skrzydeł 75 cm, ogon 15,5 -16,5 cm, waga około 500 g

 

Tryb życia: gołąb grzywacz, to gatunek powszechnie występujący na terenie całej Europy, a także w Azji i północnej części kontynentu afrykańskiego. W Polsce jednak nie żyje na stałe. Najczęściej dzikie gołębie można spotkać w lasach dębowych i parkach, najczęściej wczesną wiosną, kiedy przylatuje do Polski. Odlatuje zazwyczaj wczesną jesienią w rejon Morza Śródziemnego, gdzie zimuje.

 

Rozmnażanie: samica gołębia grzywacza składa jaja w gniazdach ulokowanych w koronach drzew, blisko pni. Jaja – 2 czysto białe. Wysiadują je samiec i samica. Młode są niedołężne przez 3 miesiące i przez ten czas są w pełni zależne od rodziców.

 

Odżywianie: Nasiona drzew i chwastów, żołędzie, brukiew, jagody, drobne ślimaki.

 

Sezon polowań: Od 15 sierpnia do 30 listopada.

Gołąb grzywacz Ogłoszenia

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez poluje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

CMC City Media Communications Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, ul Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"