Niedźwiedź

Niedźwiedź,  Niedźwiedź informacje i mapa | poluje.pl - herb Niedźwiedź

Niedźwiedź (Ursus arctos)
 
 
Wygląd: samce są większe od samic i osiągają masę nawet do 390 kg. Niedźwiedź wyróżnia się dużymi stopami i łapami zakończonymi ostrymi pazurami. Głowa jest duża i ciężka, posiada krótkie uszy i małe oczy. Cechą charakterystyczną niedźwiedzia jest wałek tłuszczowy znajdujący się na karku. Ubarwienie niedźwiedzia jest różne i zależy od miejsc jego występowania - może być czarne, rude i jasnobrązowe. 
 
 
Rozmnażanie: niedźwiedzie prowadzą samotniczy tryb życia, jedynie na czas rui, czyli od maja do lipca, łączą się w pary. Ciąża trwa od 6 do 9 miesięcy. W gawrze przebywają zazwyczaj dwa niedźwiadki, które zaczynają widzieć po upływie miesiąca. Okres wychowywania przez matkę trwa 2- 3 lata, po tym czasie młode usamodzielniają się. 
 
 
Odżywianie: Niedźwiedzie są wszystkożerne, ich pokarm stanowią zarówno rośliny, owoce leśne, ryby, padlina, ptaki i ssaki. Często można je również spotkać na polach uprawnych, gdzie żywią się ziemniakami, kukurydzą, rzepą czy kapustą. 
 
 
Sezon polowań:brak, populacja niedźwiedzi w Polsce jest objęta całkowitą ochroną.

Niedźwiedź Ogłoszenia

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez poluje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

CMC City Media Communications Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, ul Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"