
Piżmak (Ondatra zibethica)
Wygląd: piżmak pochodzi z Ameryki Północnej, skąd został sprowadzony na nasz kontynent na początku XX wieku. Długość tego zwierzęcia dochodzi do 30 cm, osiąga masę nawet do 1,5 kg. Piżmak charakteryzuje się ciemnym futrem w kolorze brązowym, jaśniejsze elementy występują na spodnich częściach ciała. Podstawową cechą, która odróżnia go od szczura lądowego jest długi, ale spłaszczony. Piżmak występowanie - można najczęściej spotkać w pobliżu wody, która jest nieodłącznym elementem jego otoczenia. Na swoje miejscówki wybiera zarośla krzaków, brzegi stawów i kanałów.
Rozmnażanie: Czas rozmnażania przypada u piżmaków na wiosnę i trwa - w zależności od pogody, od marca i kwietnia do września. Młode przychodzą na świat po upływie 3-miesięcznej ciąży. W ciągu roku dochodzi do nawet 3-4 miotów, podczas każdego z nich rodzi się od 6 do 8 młodych piżmaków. Młode dojrzewają niezwykle szybko - zaczynają widzieć już po upływie dwóch tygodni, a po upływie 3 tygodni wychodzą z gniazda. Na dobre opuszczają matkę po miesiącu. Szanse na przetrwanie stoi jednak pod znakiem zapytania - młode często padają bowiem ofiarą ptaków drapieżnych, tchórzy, lisów czy wydr.
Odżywianie: piżmak jest typowym roślinożercą. Podstawę jego pokarmu stanowią wodorosty. Warto w tym miejscu obalić mit, iż piżmaki wywołują szkody w rybostanie, co wielokrotnie sugerowali wędkarze. Piżmak nie łapie bowiem ryb.
Sezon polowań: od 11 sierpnia do 15 kwietnia.