Reklama
  • Miki12062012-07-11 19:27:41

    Kolejny przepis ze starego pradziadkowego zeszytu/pamiętnika mysliwskiego  Do słoja włożyc dojrzałe  owoce  jarzębiny. Zalac słój wódką ze spirytusu,najlepiej 40-50%. Następnie zlac płyn a owoce zasypac cukrem. Późniejzlac syrop i połączyc ze zlanym płynem. Butelki należy przechowywac w chłodnym miejscu, najlepiej od 6 -8 miesięcy

  • GERALT 2012-07-17 08:58:26

    Dzien dobry."Do słoja włożyc dojrzałe owoce jarzębiny.Zalac słój wódką ze spirytusu,najlepiej 40-50%.Następnie zlac płyn a owoce zasypac cukrem."Po jakim czasie zlać??

  • Horpyna 2012-07-17 09:48:28

    Słyszałam ,że owoce jarzębiny powinno się najpierw trochę przymrozić ,żeby zabić w nich goryczkę a nstępnie podpiec w piekarniku i dopiero potem zalewać spritusem. 

  • jerzy14z4 2012-07-23 14:31:43

    Jarzębiak A. Czaplińskiego  Do wykonania nalewki z jarzębiny należy przygotować:  - 30 dag owoców jarzębiny,                                - 3 suszone śliwki, - 10 rodzynek,                                                   - 1 daktyl, - 100 ml spirytusu,                                             - 800 ml wódki, - 100 ml brandy,                                                - łyżka cukru.   Owoce jarzębiny zebrać należy we wrześniu, dobrze opłukać i wysuszyć, następnie pokroić. Ze śliwek usnąć pestki. Po umieszczeniu owoców w słoju dodać cukier i całość zalać spirytusem, po czym odstawić na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie nalew zlewa się, a owoce zalewa wódką, a następnie odstawia się na 3 dni. Zlaną z owoców wódkę miesza się z nalanym spirytusem, i dodaje brandy. Przefiltrowaną nalewkę rozlewa się do butelek i pozostawia na okres pół roku.

  • Reklama
  • jerzy14z4 2012-07-23 15:03:29

    I inny przepis: Jarzębiak   Ile jarzębiny na nalewkę?  Jarzębinę do przygotowania nalewki najlepiej zbierać w końcu października, już po pierwszych przymrozkach. Jeśli zbierzemy jarzębinę wcześniej to można ją przemrozić w naszej zamrażarce – przez około 1 dzień. Jak wykonać nalewkę?  Składniki potrzebne do przygotowania takiego jarzębiaku: - 1 kilogram umytych owoców jarzębiny,                             - 1 litra spirytusu, - 1 litra wody,                                                                - 0,5 kg cukru - sok z 1 całej cytryny. Uwaga:  Jeśli zamrażamy jarzębinę, warto aby przed zalaniem alkoholu lekko podpiec   jagody jarzębiny  – do miękkich jagód spirytus łatwiej przeniknie.  Sposób przygotowania  Owoce jarzębiny przed zalaniem alkoholu powinno się jest sparzyć wrzątkiem – wrzątek pozbawi je goryczki, które te owoce posiadają. Tak spreparowaną jarzębinę wsypujemy do większego słoja i zasypujemy cukrem, dodajemy także sok z cytryny i zalewamy spirytusem rozcieńczonym wodą, który sporządzamy następująco: (0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody). Słój z zalaną jarzębinę zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie. Po upływie 3 tygodni zlewamy ze słoja nalew, a owoce ponownie zalewamy taką samą proporcją spirytusu z wodą. Odstawiamy ponownie w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie, po tym czasie cedzimy (możemy użyć kilkakrotnie złożonej gazy). Uzyskane nalewy łączymy ze sobą i rozlewamy do butelek. Kiedy jarzębiak poleżakuje już wymagane 6 tygodni, za oknem będzie już zima, mróz i śnieg. To bardzo dobry moment na degustację jakości  trunku. Taki jarzębiak doskonale rozgrzewa w zimne, grudniowe dni. 



Reklama
Reklama
Wróć do