Kolejny przepis ze starego pradziadkowego zeszytu/pamiętnika mysliwskiego Do słoja włożyc dojrzałe owoce jarzębiny. Zalac słój wódką ze spirytusu,najlepiej 40-50%. Następnie zlac płyn a owoce zasypac cukrem. Późniejzlac syrop i połączyc ze zlanym płynem. Butelki należy przechowywac w chłodnym miejscu, najlepiej od 6 -8 miesięcy
Słyszałam ,że owoce jarzębiny powinno się najpierw trochę przymrozić ,żeby zabić w nich goryczkę a nstępnie podpiec w piekarniku i dopiero potem zalewać spritusem.
Jarzębiak A. Czaplińskiego
Do wykonania nalewki
z jarzębiny należy przygotować:
- 30 dag owoców jarzębiny, -
3 suszone śliwki,
- 10 rodzynek, -
1 daktyl,
- 100 ml spirytusu, -
800 ml wódki,
- 100 ml brandy, -
łyżka cukru.
Owoce jarzębiny zebrać należy we
wrześniu, dobrze opłukać i wysuszyć, następnie pokroić. Ze śliwek usnąć pestki.
Po umieszczeniu owoców w słoju dodać cukier i całość zalać spirytusem, po czym
odstawić na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie nalew zlewa się, a owoce zalewa
wódką, a następnie odstawia się na 3 dni. Zlaną z owoców wódkę miesza się z
nalanym spirytusem, i dodaje brandy. Przefiltrowaną nalewkę rozlewa się do
butelek i pozostawia na okres pół roku.
I inny przepis: Jarzębiak
Ile jarzębiny na nalewkę?
Jarzębinę do przygotowania
nalewki najlepiej zbierać w końcu października, już po pierwszych przymrozkach.
Jeśli zbierzemy jarzębinę wcześniej to można ją przemrozić w naszej zamrażarce
– przez około 1 dzień. Jak wykonać nalewkę?
Składniki potrzebne do przygotowania takiego jarzębiaku:
- 1 kilogram umytych owoców
jarzębiny, - 1 litra spirytusu,
- 1 litra wody, - 0,5 kg cukru
- sok z 1 całej cytryny.
Uwaga:
Jeśli zamrażamy jarzębinę, warto aby
przed zalaniem alkoholu lekko podpiec jagody jarzębiny – do miękkich jagód spirytus łatwiej
przeniknie.
Sposób przygotowania
Owoce jarzębiny przed zalaniem
alkoholu powinno się jest sparzyć wrzątkiem – wrzątek pozbawi je goryczki,
które te owoce posiadają. Tak spreparowaną jarzębinę wsypujemy do większego
słoja i zasypujemy cukrem, dodajemy także sok z cytryny i zalewamy spirytusem
rozcieńczonym wodą, który sporządzamy następująco: (0,5 litra spirytusu i 0,5
litra wody). Słój z zalaną jarzębinę zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie.
Po upływie 3 tygodni zlewamy
ze słoja nalew, a owoce ponownie zalewamy taką samą proporcją spirytusu z wodą.
Odstawiamy ponownie w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie, po tym czasie cedzimy
(możemy użyć kilkakrotnie złożonej gazy). Uzyskane nalewy łączymy ze sobą i
rozlewamy do butelek.
Kiedy jarzębiak poleżakuje
już wymagane 6 tygodni, za oknem będzie już zima, mróz i śnieg. To bardzo dobry
moment na degustację jakości trunku.
Taki jarzębiak doskonale rozgrzewa w zimne, grudniowe dni.
Kolejny przepis ze starego pradziadkowego zeszytu/pamiętnika mysliwskiego Do słoja włożyc dojrzałe owoce jarzębiny. Zalac słój wódką ze spirytusu,najlepiej 40-50%. Następnie zlac płyn a owoce zasypac cukrem. Późniejzlac syrop i połączyc ze zlanym płynem. Butelki należy przechowywac w chłodnym miejscu, najlepiej od 6 -8 miesięcy
Dzien dobry."Do słoja włożyc dojrzałe owoce jarzębiny.Zalac słój wódką ze spirytusu,najlepiej 40-50%.Następnie zlac płyn a owoce zasypac cukrem."Po jakim czasie zlać??
Słyszałam ,że owoce jarzębiny powinno się najpierw trochę przymrozić ,żeby zabić w nich goryczkę a nstępnie podpiec w piekarniku i dopiero potem zalewać spritusem.
Jarzębiak A. Czaplińskiego Do wykonania nalewki z jarzębiny należy przygotować: - 30 dag owoców jarzębiny, - 3 suszone śliwki, - 10 rodzynek, - 1 daktyl, - 100 ml spirytusu, - 800 ml wódki, - 100 ml brandy, - łyżka cukru. Owoce jarzębiny zebrać należy we wrześniu, dobrze opłukać i wysuszyć, następnie pokroić. Ze śliwek usnąć pestki. Po umieszczeniu owoców w słoju dodać cukier i całość zalać spirytusem, po czym odstawić na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie nalew zlewa się, a owoce zalewa wódką, a następnie odstawia się na 3 dni. Zlaną z owoców wódkę miesza się z nalanym spirytusem, i dodaje brandy. Przefiltrowaną nalewkę rozlewa się do butelek i pozostawia na okres pół roku.
I inny przepis: Jarzębiak Ile jarzębiny na nalewkę? Jarzębinę do przygotowania nalewki najlepiej zbierać w końcu października, już po pierwszych przymrozkach. Jeśli zbierzemy jarzębinę wcześniej to można ją przemrozić w naszej zamrażarce – przez około 1 dzień. Jak wykonać nalewkę? Składniki potrzebne do przygotowania takiego jarzębiaku: - 1 kilogram umytych owoców jarzębiny, - 1 litra spirytusu, - 1 litra wody, - 0,5 kg cukru - sok z 1 całej cytryny. Uwaga: Jeśli zamrażamy jarzębinę, warto aby przed zalaniem alkoholu lekko podpiec jagody jarzębiny – do miękkich jagód spirytus łatwiej przeniknie. Sposób przygotowania Owoce jarzębiny przed zalaniem alkoholu powinno się jest sparzyć wrzątkiem – wrzątek pozbawi je goryczki, które te owoce posiadają. Tak spreparowaną jarzębinę wsypujemy do większego słoja i zasypujemy cukrem, dodajemy także sok z cytryny i zalewamy spirytusem rozcieńczonym wodą, który sporządzamy następująco: (0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody). Słój z zalaną jarzębinę zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie. Po upływie 3 tygodni zlewamy ze słoja nalew, a owoce ponownie zalewamy taką samą proporcją spirytusu z wodą. Odstawiamy ponownie w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie, po tym czasie cedzimy (możemy użyć kilkakrotnie złożonej gazy). Uzyskane nalewy łączymy ze sobą i rozlewamy do butelek. Kiedy jarzębiak poleżakuje już wymagane 6 tygodni, za oknem będzie już zima, mróz i śnieg. To bardzo dobry moment na degustację jakości trunku. Taki jarzębiak doskonale rozgrzewa w zimne, grudniowe dni.