Reklama
  • Arko2010-10-10 11:29:25

    własnie od pazdziernika zaczal sie sezon polowan na bazanta, korzystajac z okazji znacie moze jakis fajny przepis na bazanta?

  • barteks25 2010-10-11 20:17:12

    zadnego dokladnego przepisu nie znam bo zawsze improwizuje:) ale przewaznie robie bazanta czy kaczke nadziewanego jablkami, a na wierzchu owiniety plasterkami sloniny by mieso nie bylo suche. pieczone w piekarniku w specjalnym rekawie do pieczenia mniej wiecej godzinke. mozna podlac jeszcze troszke winkiem. oczywiscie przyprawy czy jakies gotowe marynaty. na talezu mozna polozyc np z kluskami slaskimi i zurawinami do tego dobre czerwone winko:) zycze smacznego Darz Bór

  • Pawcio 2011-01-09 22:43:30

    Mam pytanie czy ktoś z Was rozróznia potrawy przyżądzone z bażanta pozyskanego z łowiska - upolowanego od takiego kupionego np. z takiej  hodowli bazantów. Jestem smakoszem a takich hodowli coraz więcej, nie zawsze jest czas na polowanie. Żona też nie che już potraw ze śrucinami.

  • marcin0451 2011-01-29 12:33:08

    Zanim przystąpimy do gotowania rosołu dobrze byłoby, gdyby ten bażant poleżał sobie parę miesięcy w zamrażalniku żeby skruszał.Oczyszczonego i wypatroszonego bażanta dokładnie umyć, pokroić na części zalać zimną wodą , wstawić na niewielki ogień zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum, dodać włoszczyznę, marchewki, pietruszkę, seler i kawałek pora, a także wszystkie przyprawy z wyjątkiem magii. Gotować na maleńkim ogniu bez przykrycia- w razie potrzeby zdejmować osadzające się szumowiny. Gotować do czasu, aż bażant będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać odrobinę magii do smaku, i ewentualnie doprawić ziarenkami smaku. W międzyczasie ugotować makaron.  Kiedy rosół będzie gotowy, a potrzebujemy na to przynajmniej półtorej godziny nadchodzi czas na prawdziwą degustację. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, talarkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki. Składniki-Bażant,-sól, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, listek laurowy, odrobina magii, ziarenka smaku-Włoszczyzna:-2- 3 marchewki-pietruszka,-mały seler,-por-od 2,5 do 3 litrów zimnej wody-makaronSMACZNEGO!!

  • Reklama


Reklama
Reklama
Wróć do