zadnego dokladnego przepisu nie znam bo zawsze improwizuje:) ale przewaznie robie bazanta czy kaczke nadziewanego jablkami, a na wierzchu owiniety plasterkami sloniny by mieso nie bylo suche. pieczone w piekarniku w specjalnym rekawie do pieczenia mniej wiecej godzinke. mozna podlac jeszcze troszke winkiem. oczywiscie przyprawy czy jakies gotowe marynaty. na talezu mozna polozyc np z kluskami slaskimi i zurawinami do tego dobre czerwone winko:) zycze smacznego Darz Bór
Mam pytanie czy ktoś z Was rozróznia potrawy przyżądzone z bażanta pozyskanego z łowiska - upolowanego od takiego kupionego np. z takiej hodowli bazantów. Jestem smakoszem a takich hodowli coraz więcej, nie zawsze jest czas na polowanie. Żona też nie che już potraw ze śrucinami.
Zanim przystąpimy do gotowania rosołu dobrze byłoby, gdyby ten bażant poleżał sobie parę miesięcy w zamrażalniku żeby skruszał.Oczyszczonego
i wypatroszonego bażanta dokładnie umyć, pokroić na części zalać zimną
wodą , wstawić na niewielki ogień zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć
ogień do minimum, dodać włoszczyznę, marchewki, pietruszkę, seler i kawałek pora, a także wszystkie przyprawy z wyjątkiem magii. Gotować
na maleńkim ogniu bez przykrycia- w razie potrzeby zdejmować osadzające
się szumowiny. Gotować do czasu, aż bażant będzie miękki. Pod koniec
gotowania dodać odrobinę magii do smaku, i ewentualnie doprawić ziarenkami smaku. W międzyczasie ugotować makaron. Kiedy rosół będzie gotowy, a potrzebujemy na to przynajmniej półtorej godziny nadchodzi czas na prawdziwą degustację. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, talarkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki.
Składniki-Bażant,-sól, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, listek laurowy, odrobina magii, ziarenka smaku-Włoszczyzna:-2- 3 marchewki-pietruszka,-mały seler,-por-od 2,5 do 3 litrów zimnej wody-makaronSMACZNEGO!!
własnie od pazdziernika zaczal sie sezon polowan na bazanta, korzystajac z okazji znacie moze jakis fajny przepis na bazanta?
zadnego dokladnego przepisu nie znam bo zawsze improwizuje:) ale przewaznie robie bazanta czy kaczke nadziewanego jablkami, a na wierzchu owiniety plasterkami sloniny by mieso nie bylo suche. pieczone w piekarniku w specjalnym rekawie do pieczenia mniej wiecej godzinke. mozna podlac jeszcze troszke winkiem. oczywiscie przyprawy czy jakies gotowe marynaty. na talezu mozna polozyc np z kluskami slaskimi i zurawinami do tego dobre czerwone winko:) zycze smacznego Darz Bór
Mam pytanie czy ktoś z Was rozróznia potrawy przyżądzone z bażanta pozyskanego z łowiska - upolowanego od takiego kupionego np. z takiej hodowli bazantów. Jestem smakoszem a takich hodowli coraz więcej, nie zawsze jest czas na polowanie. Żona też nie che już potraw ze śrucinami.
Zanim przystąpimy do gotowania rosołu dobrze byłoby, gdyby ten bażant poleżał sobie parę miesięcy w zamrażalniku żeby skruszał.Oczyszczonego i wypatroszonego bażanta dokładnie umyć, pokroić na części zalać zimną wodą , wstawić na niewielki ogień zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum, dodać włoszczyznę, marchewki, pietruszkę, seler i kawałek pora, a także wszystkie przyprawy z wyjątkiem magii. Gotować na maleńkim ogniu bez przykrycia- w razie potrzeby zdejmować osadzające się szumowiny. Gotować do czasu, aż bażant będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać odrobinę magii do smaku, i ewentualnie doprawić ziarenkami smaku. W międzyczasie ugotować makaron. Kiedy rosół będzie gotowy, a potrzebujemy na to przynajmniej półtorej godziny nadchodzi czas na prawdziwą degustację. Rosół podawać z ugotowanym makaronem, talarkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki. Składniki-Bażant,-sól, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, listek laurowy, odrobina magii, ziarenka smaku-Włoszczyzna:-2- 3 marchewki-pietruszka,-mały seler,-por-od 2,5 do 3 litrów zimnej wody-makaronSMACZNEGO!!