Witajcie, przygotowałam ostatnio udziec z sarny pieczony i niestety się rozczarowałam. Mimo, że piekłam mięso długo to niestety w kilku miejscach było surowe. Jak dobrze je upiec, macie jakieś sposoby?
ech....Pewnie mięso nie było wcześniej zamarynowane to raz.Będzie potrzebne:
1 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
10 ml octu winnego,
3 ząbki czosnku (utartego z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
łyżeczka cukru,
sok z połowy cytryny i starta skórka,
kilka goździków,
1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren jałowca,
1/2 łyżeczki kolendry,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka świeżego czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu),
1/4 litra wody. Są to składniki są na 1 kg mięsa.Wszystkie składniki
należy wymieszać i podgotować. Całości nie wolno doprowadzić do wrzenia
ze względu na wino. Dziczyzna musi długo nasiąkać marynatą – nawet 2
doby. Optymalny czas to doba. Oczywiście mięso zalane marynatą powinno stać w lodówce . Co jakiś czas trzeba ręką zamieszać zawartość miski.sarnina wymaga również naszpikowania słoniną lub szprycowania masłem.Dodatkowo można obłożyć sztukę mięsa boczkiem i dopiero upiec.
Witajcie, przygotowałam ostatnio udziec z sarny pieczony i niestety się rozczarowałam. Mimo, że piekłam mięso długo to niestety w kilku miejscach było surowe. Jak dobrze je upiec, macie jakieś sposoby?
ech....Pewnie mięso nie było wcześniej zamarynowane to raz.Będzie potrzebne: 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina, 10 ml octu winnego, 3 ząbki czosnku (utartego z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka cukru, sok z połowy cytryny i starta skórka, kilka goździków, 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren jałowca, 1/2 łyżeczki kolendry, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka świeżego czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu), 1/4 litra wody. Są to składniki są na 1 kg mięsa.Wszystkie składniki należy wymieszać i podgotować. Całości nie wolno doprowadzić do wrzenia ze względu na wino. Dziczyzna musi długo nasiąkać marynatą – nawet 2 doby. Optymalny czas to doba. Oczywiście mięso zalane marynatą powinno stać w lodówce . Co jakiś czas trzeba ręką zamieszać zawartość miski.sarnina wymaga również naszpikowania słoniną lub szprycowania masłem.Dodatkowo można obłożyć sztukę mięsa boczkiem i dopiero upiec.