11 listopada na Zamku Kliczków rozpocznie się I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”. Będzie on trzydniowym świętem miłośników lokalnych specjałów i kuchni regionalnej. „Ale Pasztet” to kontynuacja organizowanego od 2008 roku konkursu na najlepszy Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich. Może się do niego zgłosić każdy, gdyż wydarzenie podzielone zostało na trzy sekcje: zawody amatorów, uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalnych szefów kuchni. Trzydniowy konkurs przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań oraz receptur na listę produktów tradycyjnych. Wyłoni też kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa. Zespoły biorące w nim udział będą wykorzystywać głównie dziczyznę i runo leśne, czyli lokalne surowce. – Naszym celem jest rozpropagowanie kuchni tego regionu, zapoznanie jak największej liczby osób ze smakami Borów Dolnośląskich – mówi Jerzy Ludwin z Fundacji Bory Dolnośląskie. Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski. Jego głównym celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej Regionu. Dodatkowymi atrakcjami będą pokazy oraz warsztaty kulinarne. W ramach imprezy odbędą się również konkursy adresowane do uczniów szkół o profilu gastronomicznym, profesjonalnych szefów kuchni oraz dla amatorów, czyli wszystkich mieszkańców regionu i lokalnej branży gastronomicznej. W programie znalazły się także liczne pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.
Komentarze opinie