Reklama

Świąteczne klimaty, a w nich sałatka z królika

23/12/2012 22:46

Święta zbliżają się wielkimi krokami, wśród świątecznych, różnorakich smakołyków nie może zabraknąć chociażby akcentów dziczyzny. I tak w kolejny dzień celebrowanych przez nas świąt, warto się skusić na sałatkę z dodatkiem królika i nie tylko od święta!

A potrzebujemy następujące składniki:


300 g ugotowanych resztek z królika
pokrojonych na równe paseczki 3 marchewki
ugotowane i pokrojone w cienkie plasterki 2 jabłka obrane
pokrojone w paski -1/4 obranego selera
grubo utartego 2 łyżki posiekanego estragonu 2/3 filiżanki grubo posiekanych orzechów laskowych kilka pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na cienkie plasterki
1/2 korniszona pokrojonego w drobną kostkę .
2 jajka na twardo grubo posiekane
twarda środkowa część główki sałaty
pokrojona w cienkie paseczki
Sos: 1 1/2 łyżeczki ostrej m 3łyżki octu 3łyżki soku cytrynowe 1/2 łyżeczki soli pieprz
6łyżek oleju


Jak przygotować?
Mięso, marchew, jabłka, seler, estragon, orzechy, pieczarki, korniszon, jajka i sałatę włożyć do salaterki. Musztardę, ocet, sok cytrynowy, sól i pieprz tak długo ubijać małą trzepaczką, aż sól całkowicie się rozpuści. Dodać olej, sałatkę polać sosem, wymieszać i wszystko doprawić. 


Przepis zaczerpnięty z Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" - można tam znaleźć wiele ciekawych smaków, smaków dziczyzny.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do