
Święta zbliżają się wielkimi krokami, wśród świątecznych, różnorakich smakołyków nie może zabraknąć chociażby akcentów dziczyzny. I tak w kolejny dzień celebrowanych przez nas świąt, warto się skusić na sałatkę z dodatkiem królika i nie tylko od święta!
A potrzebujemy następujące składniki:
300 g ugotowanych resztek z królika
pokrojonych na równe paseczki 3 marchewki
ugotowane i pokrojone w cienkie plasterki 2 jabłka obrane
pokrojone w paski -1/4 obranego selera
grubo utartego 2 łyżki posiekanego estragonu 2/3 filiżanki grubo posiekanych orzechów laskowych kilka pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na cienkie plasterki
1/2 korniszona pokrojonego w drobną kostkę .
2 jajka na twardo grubo posiekane
twarda środkowa część główki sałaty
pokrojona w cienkie paseczki
Sos: 1 1/2 łyżeczki ostrej m 3łyżki octu 3łyżki soku cytrynowe 1/2 łyżeczki soli pieprz
6łyżek oleju
Jak przygotować?
Mięso, marchew, jabłka, seler, estragon, orzechy, pieczarki, korniszon, jajka i sałatę włożyć do salaterki. Musztardę, ocet, sok cytrynowy, sól i pieprz tak długo ubijać małą trzepaczką, aż sól całkowicie się rozpuści. Dodać olej, sałatkę polać sosem, wymieszać i wszystko doprawić.
Przepis zaczerpnięty z Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" - można tam znaleźć wiele ciekawych smaków, smaków dziczyzny.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie