Ochrona zwierząt, Jenot Polsce - zdjęcie, fotografia
Igor Strzelczyk - blog 21/07/2011 17:25

Jenot w Polsce Od czego zależy rozprzestrzenianie się zwierząt na obcych dla nich obszarach? Według naukowców z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, powoduje to działalność ludzi. Mowa tu o introdukcji, czy też ucieczek zwierząt z hodowli utworzonych przez człowieka. Co ciekawe uwzględniają oni przemieszczanie przypadkowe, czyli zabieranie „pasażerów na gapę”. Nie bez echa pozostaje taka rotacja i zmiany miejsca życia. Należy wymienić choćby jako przykład norkę amerykańską, która przyczyniła się do wyginięcia norki europejskiej. Podobnie rzecz ma się w przypadku jenotów.

Jenot jest drapieżnikiem o krępej budowie ciała, krótkich nogach, małej głowie z krótkim spiczastym pyskiem i małymi, zaokrąglonymi, szeroko rozstawionymi uszami. Cechą charakterystyczną jest ciemna maska na pysku oraz długie włosy w okolicy policzków, przez co często są mylone z szopami. Jenoty są zwierzętami wszystkożernymi. Odżywiają się głównie drobnymi ssakami, ptakami i ich jajami, płazami, owadami oraz pokarmem roślinnym: owocami, ziołami, nasionami. Tropy jenota charakteryzują się bardziej okrągłym kształtem, z szeroko rozstawionymi palcami i wyraźnie odciśniętymi pazurami. Zwierzęta te zamieszkują nory lisów czy też borsuków, po ich odpowiednim przygotowaniu. Spośród wszystkich psowatych jenoty są jedynym gatunkiem, który w okresie późnej jesieni zapada w lekki sen zimowy.

Ojczyzną jenotów jest południowo-wschodnia Azji od dorzecza Amuru i Ussuri, poprzez północne Chiny, północny Wietnam, po Koreę i Japonię. Do Polski gatunek ten trafił dopiero w 1955 roku z Białorusi, Litwy i Ukrainy. Naukowcy wskazują, że pierwsze osobniki odnotowano w Puszczy Białowieskiej i w okolicach Hrubieszowa na Zamojszczyźnie. Przez cały czas migrowały i w latach 60-tych już były na Suwalszczyźnie i Pojezierzu Mazurskim. Lata 90-te przyniosły ekspansję na terenach Pomorza, Polesia, północnego Podkarpacia oraz Krakowa. Reasumując można wskazać, że jenot w Polsce znalazł sobie niszę ekologiczna w zachodniej części kraju. Gatunek ten najlepsze warunki znajduje wśród lasów liściastych lub mieszanych, blisko zbiorników wodnych. Bożena Grabińska w publikacji „Zmienność przestrzenna i czasowa rozmieszczenia ssaków łownych Polski” zawarła zestawienie, z którego wynika ogromne zagęszczenie jenotów obserwowane jest w okręgach północnej Polski np. słupskim (39), koszalińskim (17), pilskim (29), gorzowskim (11) i olsztyńskim (26), ponadto w Wielkopolsce w okręgu poznańskim (32), a także w okręgach gdańskim (10), szczecińskim (41), suwalskim (40). Znaczną ich liczbę zaobserwowano również na terenach Wyżyny Lubelskiej i Niziny Sandomierskiej. Co ciekawe mamy do czynienia z ciągłym wzrostem ich populacji.

W związku z zaistniałą sytuacją pojawiły się normy prawne zabezpieczające ochronę gatunkową. Ministerstwo Środowiska wydało rozporządzenia dotyczące zwiększenia możliwości eliminacji drapieżników nie będących gatunkami rodzimymi, a zagrażające istnieniu rzadkich gatunków naszej fauny, w tym także gatunków łownych i chronionych. Pociągnęło to za sobą zmiany okresu polowań, przez co na norki amerykańskie, jenoty, szopy pracze można polować przez cały rok. Jenot w Polsce

Reklama

Jenot w Polsce komentarze opinie

  • Redakcja 2011-09-22 23:41:47

    Powinien obowiązywać zakaz hodowli niebezpiecznych dla ekosystemu obcych gatunków. I ten zakaz powinien obowiązywać w całej Unii. Zakaz ferm także, bo to one sa przyczyna wymarcia u nas norki europejskiej. No niestety takie czasy, że trzeba odłożyć stare przyzwyczajenia, bo inaczej będziemy mieli w Polsce szopy i cholera wie co jeszcze i jaką dynamikę ekspansji nowe gatunki nam zaprezentują tego nie wiemy.

Dodajesz jako: |


Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez poluje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

CMC City Media Communications Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, ul Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"