Reklama

Bażant pieczony - z winogronami

17/07/2010 11:12
Bażant pieczony – z winogronami
Nawiązując do wpisu barteks25, postanowiłam podzielić się z Państwem przepisem na bażanta pieczonego z winogronami, bażanta pieczonego z nadzieniem z kaszy gryczanej zostawiam oczywiście barteksowi25. Dla naszego przepisu najlepszy jest oczywiście młody bażant no i oczywiście winogrona. Potrawa – zależności od możliwości ucztujących dla dwóch trzech osób.

Składniki
- 1 sprawiony bażant,
- 1 szklanka białego wina,
- ¼ kg białych winogron,
- włoszczyzna,
- 3 dag masła,
- 4 ziarna jałowca,
- sól i czarny pieprz.


Bażanta myjemy i suszymy. Nacieramy solą, pieprzem i zmiażdżonym jałowcem. Obraną włoszczyznę drobno kroimy. Nakładamy do wnętrza tuszki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik. W brytfance topimy tłuszcz. Bażanta obsmażamy ze wszystkich stron podlewając winem. Brytfankę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.

Winogrona myjemy i przepoławiamy, warto wyjąć pestki. Odkrywamy brytfankę i pieczemy jeszcze jakieś 25 minut polewając tłuszczem. Jak się już dobrze zarumieni wyjmujemy i trzymamy w cieple. Winogrona wkładamy do sosu i przez kilka minut dusimy na dużym ogniu. Bażanta dzielimy na kawałki, wyjmujemy ze środka warzywa. Porcje układamy na półmisku i polewamy sosem winogronowym.

Smacznego, czekam na bażanta z kaszą gryczaną!
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Redakcja 2010-07-17 22:40:16

    Coś mi się wydaje Pani Halinko ze z tego obsmażania z dodatkiem wina nic nie będzie. Jaskies takie mam przeczucie. Albo smażenie albo gotowanie. inaczej się nie da.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    halinka 2010-07-17 15:08:31

    No nie można przesadzać z tym winem przy obsmażaniu, a do brytfanki też można dodać. A swoją drogą jak trochę dodamy do pieczeni, to i tak zostaje jeszcze prawie cała butelka. :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Redakcja 2010-07-17 11:41:30

    "Bażanta obsmażamy ze wszystkich stron podlewając winem."Ale jak będziemy smażyć i podlewać jednocześnie winem to przecież drastycznie spadnie temperatura tłuszczu i ze smażenia nic nie wyjdzie.czy nie powinno się dodać wina do brytfanki po obsmażeniu? Do tego duszenia czy jak mu tam?A najlepiej to to wino do kieliszka chyba wlać...

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do