
Składniki:
- 150 g myśliwskiej kiełbasy
- 1,5 kg udźca
- 150 g pieczarek
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 3 kromki czerstwego razowego chleba
- pół łyżeczki mielonego jałowca
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki smalcu.
Marynata:
- otarta skórka z 1 cytryny
- po 4-5 ziarenek ziela angielskiego pieprzu i jałowca
- pół szklanki octu winnego
- pół szklanki czerwonego wina
- 1 goździk.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty należy połączyć, po czym zagotować. Mięso dokładnie czyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, następnie włożyć do kamiennego garnka i zalać przestudzoną marynatą. Wynieść w chłodne miejsce na okres 1-2 dni. Po tym czasie należy mięso wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i jałowcem. Następnie zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu smażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, skropić marynatą, oprószyć lekko mąką i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, często skrapiając marynatą. Kiedy duszenie będzie już dobiegać końca dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki i plasterki kiełbasy.
Starty razowy chleb wymieszać z resztą marynaty i chrzanem, dodać do sosu spod mięsa, wymieszać, podgrzać. Na koniec mięso polać sosem.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie