Reklama

Pieczeń myśliwska z jelenia

Poluje.pl
03/11/2019 16:42

Składniki:

- 150 g myśliwskiej kiełbasy
- 1,5 kg udźca
- 150 g pieczarek
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 3 kromki czerstwego razowego chleba
- pół łyżeczki mielonego jałowca
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki smalcu.

Marynata:

- otarta skórka z 1 cytryny

- po 4-5 ziarenek ziela angielskiego pieprzu i jałowca
- pół szklanki octu winnego
- pół szklanki czerwonego wina
- 1 goździk.

Sposób przygotowania:
Składniki marynaty należy połączyć, po czym zagotować. Mięso dokładnie czyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, następnie włożyć do kamiennego garnka i  zalać przestudzoną marynatą. Wynieść w chłodne miejsce na okres 1-2 dni. Po tym czasie należy mięso wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i jałowcem. Następnie zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu smażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, skropić marynatą, oprószyć lekko mąką i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, często skrapiając marynatą. Kiedy duszenie będzie już dobiegać końca dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki i plasterki kiełbasy.
Starty razowy chleb wymieszać z resztą marynaty i chrzanem, dodać do sosu spod mięsa, wymieszać, podgrzać. Na koniec mięso polać sosem.

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do