
W naszym nowym cyklu kulinarnym przedstawimy najsmaczniejsze przepisy pochodzące od naszych czytelników oraz od nas samych. Redakcja też posiada kilka sprawdzonych pozycji, tymczasem propozycja od Kamila.
Przepis na Bażanta w Sosie Śmietanowym
Bażant to wyjątkowo smaczne i eleganckie danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Oto prosty przepis, jak przygotować bażanta w sosie śmietanowym.
Składniki:
Przygotowanie:
Bażanta dokładnie umyj pod bieżącą zimną wodą i obsusz.
W misce wymieszaj drobno zmieloną wieprzinę, jajko, sól, świeżo zmielony pieprz oraz słodką paprykę w proszku.
Napełnij wnętrze bażanta przygotowanym nadzieniem, zaszyj go i posmaruj miękkim masłem lub margaryną.
Obłóż ptaka plasterkami słoniny.
Cebulę pokrój na cztery części i umieść ją razem z bażantem, resztą nadzienia oraz ziarenkami pieprzu w nasączonej wodą kamionce. Przykryj pokrywą.
Wstaw kamionkę z bażantem do nagrzanego piekarnika.
Piecz bażanta przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu pokrój bażanta na porcje i ułóż na podgrzanym półmisku. Zachowaj ciepło.
Sos z pieczenia przecedź przez sito, odtłuść, a następnie uzupełnij go wodą do 250 ml (1/4 l) objętości.
Zagotuj sos, a następnie dodaj rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną, rozmieszaną wcześniej w łyżce zimnej wody.
Zagęść sos i dodaj kwaśną śmietanę. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Polej bażanta gotowym sosem i podawaj gorące.
Ten przepis na bażanta w sosie śmietanowym zachwyci Twoich gości swoim wyjątkowym smakiem i elegancją. Smacznego!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie