Reklama

Przepis na Bażanta w Sosie Śmietanowym

Poluje.pl
11/09/2023 13:33

W naszym nowym cyklu kulinarnym przedstawimy najsmaczniejsze przepisy pochodzące od naszych czytelników oraz od nas samych. Redakcja też posiada kilka sprawdzonych pozycji, tymczasem propozycja od Kamila.

Przepis na Bażanta w Sosie Śmietanowym

Bażant to wyjątkowo smaczne i eleganckie danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Oto prosty przepis, jak przygotować bażanta w sosie śmietanowym.

Składniki:

  • 1 sprawiony bażant (około 1 kg)
  • 200 g drobno zmielonej wieprzowiny na kiełbaski
  • 1 jajko
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Słodka papryka w proszku
  • 20 g miękkiego masła lub margaryny
  • 50 g pokrojonej na plasterki słoniny
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • Woda

Przygotowanie:

  1. Bażanta dokładnie umyj pod bieżącą zimną wodą i obsusz.

  2. W misce wymieszaj drobno zmieloną wieprzinę, jajko, sól, świeżo zmielony pieprz oraz słodką paprykę w proszku.

  3. Napełnij wnętrze bażanta przygotowanym nadzieniem, zaszyj go i posmaruj miękkim masłem lub margaryną.

  4. Obłóż ptaka plasterkami słoniny.

  5. Cebulę pokrój na cztery części i umieść ją razem z bażantem, resztą nadzienia oraz ziarenkami pieprzu w nasączonej wodą kamionce. Przykryj pokrywą.

  6. Wstaw kamionkę z bażantem do nagrzanego piekarnika.

  • W piekarniku tradycyjnym: 200-225°C.
  • W piekarniku z termoobiegiem: 180-200°C.
  1. Piecz bażanta przez około 1 godzinę.

  2. Po upieczeniu pokrój bażanta na porcje i ułóż na podgrzanym półmisku. Zachowaj ciepło.

  3. Sos z pieczenia przecedź przez sito, odtłuść, a następnie uzupełnij go wodą do 250 ml (1/4 l) objętości.

  4. Zagotuj sos, a następnie dodaj rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną, rozmieszaną wcześniej w łyżce zimnej wody.

  5. Zagęść sos i dodaj kwaśną śmietanę. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.

  6. Polej bażanta gotowym sosem i podawaj gorące.

Ten przepis na bażanta w sosie śmietanowym zachwyci Twoich gości swoim wyjątkowym smakiem i elegancją. Smacznego!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do