
Bigos z zająca
Składniki:
- skoki;
- 25 dag oczku wędzonego;
- 70 dag kapusty kwaszonej;
- 1/2 szklanki śmietany;
- 2 dag mąki;
- 2 suszone grzyby;
- 20 dag parówek;
- 25 dag cebuli (dymki lub szalotki);
- sól;
- pieprz;
- miód naturalny;
- majeranek;
- czosnek i przyprawa do zup do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, usunąć kości, pokroić w kostkę wraz z boczkiem. Boczek częściowo stopić, włożyć mięso oraz obraną, opłukaną cebulę i lekko zrumienić. Następnie połączyć z pokrojoną kapustą oraz umytymi, namoczonymi i pokrojonymi w paseczki grzybami. Zalać małą ilością wody i ugotować. Parówki obrać z osłonki, pokroić w plasterki, dodać do kapusty, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, dusić kilka minut i doprawić.
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie