Postanowiłam dziś zaprezentować przepis na boczek z dzika zawijany na zimno. Nadaje się wyśmienicie na przekąskę. To dobra alternatywa dla wielu wędlin.
Składniki: 1 kg boczku z dzika, 25 dag okrawków mięsnych z dowolnej dziczyzny, cebula, pół namoczonej suchej bułki, 4 duże ząbki czosnku, sól, przyprawy (1 liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, łyżeczka papryki słodkiej i majeranku).
Sposób przyrządzenia: Z boczku należy uformować prostokąt. Pozostałe mięso dodać do nadzienia. Boczek musimy ponacinać skośnie na grubość 3/4 grubości. By przygotować nadzienie musimy zmielić okrawki mięsa, namoczyć bułkę, doprawić wszystko solą, pieprzem oraz papryką. Dodatkowo należy dokładnie przygotowany płat boczku natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Przygotowanym nadzieniem musimy obłożyć sztukę mięsa. Tak przygotowaną dziczyznę zawijamy ciasno i sznurujemy nicią. Gotujemy lekko osoloną wodę z cebulą, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym i zielem angielskim. Wywar musi tylko lekko pokryć mięso. Tak należy gotować mięso ok. 30 min. Następnie zestawić boczek na mniejszy gaz i podgrzewać przez 1,5 godziny. Po tym czasie musimy pozostawić w wywarze do ostygnięcia, po czym dokładnie odsączyć. Przygotowany w ten sposób boczek musi być przechowywany później w lodówce, aby dobrze można było go kroić.
Sposób podania: Najlepiej podawać boczek z dzika na zimno, jako przekąskę do pieczywa. Dobrze będzie komponował się z chrzanem oraz ćwikłą.
To musi być pycha. A dziki mają takie piękne boczki tego roku, powiem mamie to mi takj zrobi.