Comber jelenia w cieście francuskim Mięso z jelenia możemy przyrządzać na wiele sposobów. Tym razem przedstawiamy przepis, w którym wykorzystamy ciasto francuskie.
Składniki: 750 g combra jelonka (bez kości), 125 g tłustego boczku, 125 g pieczarek, 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (300 g), 1 łyżkę masła, 1/2 żółtka, 1 łyżka mleka, 2-3 cebule, 6 gruszek, borówki, bazylia, szałwia, majeranek, pieprz, sól.
Przygotowanie: Comber bez kości opłukać, oczyścić, osuszyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła sklarowanego, następnie obsmażyć mięso. Tak zarumienione mięso ze wszystkich stron przyprawić pieprzem świeżo zmielonym. Comber wyjąć z tłuszczu i odstawić. Później obrać 2-3 cebule, które wraz z boczkiem kroimy w kostkę. Dodatkowo obieramy pieczarki i drobno je siekamy. Te trzy składniki wkładamy do tłuszczu, który pozostał nam ze smażenia combra. To wszystko należy poddusić do zeszklenia, a następnie ostudzić. Teraz kroimy świeże listki bazylii, szałwii, majeranku, które następnie wkładamy do ostudzonej uprzednio masy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozmrozić według przepisu wskazanego na opakowaniu, następnie je rozwałkować . Na tak przygotowanym cieście rozłożyć trochę masy grzybowo-ziołowej, potem położyć na niej comber. Resztą masy obłożyć mięso, ciasto zawinąć i położyć na blachę do pieczenia. Na wierzchu ciasta należy wykroić małe dziurki. Należy dodatkowo roztrzepać ½ żółtka z 1 łyżeczką mleka. To posłuży nam do posmarowania ciasta na wierzchu. Tak przygotowany comber jelonka w cieście wkładamy do piekarnika. Temperatura pieczenia w piekarniku tradycyjnym 200-225°C, z termoobiegiem 180-200°C. Czas pieczenia: ok. 45 minut.
Podanie: Upieczone mięso należy ostudzić, pokroić w cienkie plastry i ułożyć na półmisku. Możemy podawać z uduszonymi połówkami gruszek, które napełniamy borówkami. Comber jelenia w cieście francuskim
Komentarze opinie