Tak na zachętę przed zbliżającym się wielkimi krokami szczytem sezonu polowań, chcemy dziś zaproponować przepis na pieczeń z dzika ze śmietaną – najlepiej do wypróbowania teraz, u progu lata, zwłaszcza że najlepiej smakuje z młodymi buraczkami i równie młodymi ziemniakami. Z góry życzymy smacznego.
Zanim podamy przepis, warto przypomnieć kilka podstawowych zasad dotyczących dziczyzny. Przede wszystkim, zabity dzik powinien być natychmiast wypatroszony. Potem wieszamy go na kilka dni w chłodnym, najlepiej przewiewnym miejscu, by mięso skruszało. Mięso starego dzika wymaga marynaty w winie wymieszanym z jagodami jałowca, korzeniami i cebulą. Młoda dziczyzna nie jest tak wymagająca. Takie mięso wystarczy namoczyć w mleku, do tego nacieranie kminkiem i majerankiem- i walory smakowe gwarantowane. Nie można też w tym przypadku zapomnieć o dodaniu – i to szczodrym – słoniny przed pieczeniem.
Pieczeń z dzika ze śmietaną
Czas przygotowania ok. 2 godziny, nie licząc wcześniejszego marynowania mięsa Degustatorzy: danie wystarczy dla 8 bardzo głodnych osób
marynata
Butelka białego wina 2 łyżki winnego octu 6% 1 cebula 1-2 marchewki 1-2 ząbki czosnku 2 liście laurowe Kilka ziaren pieprzu Kilka jagód jałowska
danie
1,5 kg szynki z dzika 250 mml śmietany ok. 60 g masła 1 łyżeczka mąki sól do smaku
Przygotowujemy marynatę z podanych składników (mieszamy je). Skruszałą szynkę z dzika myjemy, wkładamy do najlepiej kamionkowego naczynia, a następnie posypujemy pokrojonymi w plasterki warzywami i zalewamy marynatą. Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni, pamiętając o tym, by codziennie je odwracać. Po tym procesie, mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy, delikatnie solimy, a następnie na maśle zrumieniamy ze wszystkich stron.
Przystępujemy do recesu pieczenia. Przekładamy szynkę do brytfanki razem z tłuszczem z rumienienia, a następnie pieczemy ok. 1 godz. 15 minut w 180 C (zasada jest taka, że na każde 500 g mięsa przypada 25 minut pieczenia). Nie można zapominać o nawilżaniu: najpierw polewamy dziczyznę masłem, a potem przecedzoną marynatą.. Kiedy mięso jest upieczone (miękkie), mieszamy śmietanę z mąką, polewamy pieczeń i pieczemy jeszcze jakieś 10 minut (maks. 15).
Najczęściej do tej pieczeni polecane są młode buraczki, ale zapewniamy, że również młoda kapustka smakuje wyśmienicie. Ziemniaki mogą być purée lub w całości.
Komentarze opinie