Reklama

Dziczyzna u progu lata

Poluje.pl
20/06/2012 13:02
Tak na zachętę przed zbliżającym się wielkimi krokami szczytem sezonu polowań, chcemy dziś zaproponować przepis na pieczeń z dzika ze śmietaną – najlepiej do wypróbowania teraz, u progu lata, zwłaszcza że najlepiej smakuje z młodymi buraczkami i równie młodymi ziemniakami. Z góry życzymy smacznego.


Zanim podamy przepis, warto przypomnieć kilka podstawowych zasad dotyczących dziczyzny. Przede wszystkim, zabity dzik powinien być natychmiast wypatroszony. Potem wieszamy go na kilka dni w chłodnym, najlepiej przewiewnym miejscu, by mięso skruszało. Mięso starego dzika wymaga marynaty w winie wymieszanym z jagodami jałowca, korzeniami i cebulą. Młoda dziczyzna nie jest tak wymagająca. Takie mięso wystarczy namoczyć w mleku, do tego nacieranie kminkiem i majerankiem- i walory smakowe gwarantowane. Nie można też w tym przypadku zapomnieć o dodaniu – i to szczodrym – słoniny przed pieczeniem.

Pieczeń z dzika ze śmietaną

Czas przygotowania ok. 2 godziny, nie licząc wcześniejszego marynowania mięsa
Degustatorzy: danie wystarczy dla 8 bardzo głodnych osób

marynata

Butelka białego wina
2 łyżki winnego octu 6%
1 cebula
1-2 marchewki
1-2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
Kilka ziaren pieprzu
Kilka jagód jałowska

danie

1,5 kg szynki z dzika
250 mml śmietany
ok. 60 g masła
1 łyżeczka mąki
sól do smaku

Przygotowujemy marynatę z podanych składników (mieszamy je). Skruszałą szynkę z dzika myjemy, wkładamy do najlepiej kamionkowego naczynia, a następnie posypujemy pokrojonymi w plasterki warzywami i zalewamy marynatą. Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni, pamiętając o tym, by codziennie je odwracać. Po tym procesie, mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy, delikatnie solimy, a następnie na maśle zrumieniamy ze wszystkich stron.

Przystępujemy do recesu pieczenia. Przekładamy szynkę do brytfanki razem z tłuszczem z rumienienia, a następnie pieczemy ok. 1 godz. 15 minut w 180 C (zasada jest taka, że na każde 500 g mięsa przypada 25 minut pieczenia). Nie można zapominać o nawilżaniu: najpierw polewamy dziczyznę masłem, a potem przecedzoną marynatą.. Kiedy mięso jest upieczone (miękkie), mieszamy śmietanę z mąką, polewamy pieczeń i pieczemy jeszcze jakieś 10 minut (maks. 15).

Najczęściej do tej pieczeni polecane są młode buraczki, ale zapewniamy, że również młoda kapustka smakuje wyśmienicie. Ziemniaki mogą być purée lub w całości.

Smacznego!




Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do