Kuchnia myśliwska, Dziczyzna kuchni - zdjęcie, fotografia
Anka Nul - blog 09/07/2011 23:00

Dziczyzna w kuchni Wertując menu jednej z rzeszowskich restauracji natknęłam się na żubrzynę, potrawa ta mnie zaskoczyła. Czy kuchnia myśliwska przechodzi renesans? Dziczyzna w kuchni to już standard?

Nie ma nic dziwnego, że na stołach królują potrawy z sarniny, jeleniny, ogólnie rzecz ujmując z dziczyzny. Nie przywykliśmy jednak do tego, że podaje nam się mięso z żubra. Co ciekawe restauratorzy sprowadzają je z Puszczy Białowieskiej. Skąd w takim razie powrót do takiego jadłospisu? Chyba można tu mówić o poszukiwaniu naturalnego, zdrowego pożywienia, bo mięso zwierząt łownych uchodzi za najzdrowsze. Przecież mięso to ma mniej tłuszczu, niż w przypadku zwierząt hodowlanych. By wykorzystać jednak wartość odżywczą mięsa trzeba pamiętać o odpowiedniej obróbce. Młode mięso jest samo w sobie aromatyczne, delikatne i nadaje się do bezpośredniej obróbki. Starsze sztuki wymagają natomiast skruszenia poprzez zamrożenie a potem marynowanie – proces ten rozłożony jest w czasie. Do tego możemy używać różnorodnych przypraw dostępnych na rynku, ale pamiętajmy że niektóre z nich mogą zmieniać smak mięsa. Warto też namaczać dziczyznę w czerwonym winie z dodatkiem octu winnego, co ciekawe wspomniane mięso z żubra powinno marynować się najpierw w mleku, a dopiero w winie z dodatkiem przypraw. Skoro dziczyzna w kuchni zagościła na dobre, to na talerzu w jej otoczeniu nie powinno zabraknąć odpowiednich dodatków. Specjaliści od razu wskazują słodkie konfitury np. z porzeczek, borówek, moreli, śliwek i oczywiście żurawiny. Co ciekawe użycie owoców nie tylko poprawia i akcentuje smak mięsa, ale też ma istotne właściwości bakteriobójcze. Dopełnieniem popraw z dziczyzny są oczywiście grzyby leśne, np. borowiki, kurki.

Potraw z dziczyzny możemy oczywiście spróbować w restauracjach, które serwują tego rodzaju dania. Lecz możemy spróbować przyrządzić ją sami. Oprawioną dziczyznę dostaniemy w skupie, bądź u myśliwego. Będzie ona w postaci mrożonej lub świeżej. Pamiętajmy jednak, że najlepsza dziczyzna jest późną jesienią i wczesną zimą. Wtedy mamy okres łowny, a także zwierzęta odżywiają się w tym czasie najlepiej, co przekład się na wartość odżywczą uzyskanych sztuk mięsa. W zimie mięso niestety staje się mniej smaczne, bo zwierzętom brakuje pokarmu.

Reklama

Dziczyzna w kuchni komentarze opinie

Dodajesz jako: |


Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez poluje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

CMC City Media Communications Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, ul Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"