Kaczki można podawać na wiele sposobów, dlatego przepisów na ten przysmak jest wiele. Zatem czas na kolejny, jaki podsunęli moi znajomi. Będzie to dzika kaczka z fasolą i czosnkiem.
Składniki:
2 kaczki, 3 plastry wędzonej szynki, 2 kostki bulionu drobiowego, 3 dag masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego, 2 główki czosnku, 1 posiekana cebula, 80 dag białej fasolki, kilka pieczarek, włoszczyzna, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Należy nagrzać piekarnik do 280 stopni C. Na oliwie z oliwek obsmażyć 2 obrane, posiekane ząbki czosnku, pokrojoną cebulę i drobno pokrojone plastry szynki. Do tego dodać fasolę i kostki bulionu drobiowego. Tak przygotowane składniki zalać wodą i dodać obraną włoszczyznę. To wszystko musimy gotować przez ok. 20 min na małym ogniu. Teraz możemy przejść do przygotowania mięsa. Należy posmarować brytfankę masłem i włożyć do niej kaczki. Do mięsa musimy dodać pozostały czosnek, doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Mięso wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po tym, jak mięso się upiecze wyjmujemy je i odstawiamy. Do brytfanki wlewamy szklankę wody i ocet i gotujemy to przez 5 minut. Do sosu dolewamy resztę oliwy i dodajemy posiekane pieczarki.
Sposób podania:
Z fasoli na półmisku układamy warstwę, a na niej pieczone kaczki. Półmisek ozdabiamy na krawędzi ząbkami czosnku. Mięso przed podaniem należy pokropić obficie sosem.
Komentarze opinie