Kuchnia myśliwska, Dzika kaczka fasolą - zdjęcie, fotografia
Anka Nul - blog 09/08/2011 21:16

Dzika kaczka z fasolą i czosnkiem

Kaczki można podawać na wiele sposobów, dlatego przepisów na ten przysmak jest wiele. Zatem czas na kolejny, jaki podsunęli moi znajomi. Będzie to dzika kaczka z fasolą i czosnkiem.

Składniki:

2 kaczki, 3 plastry wędzonej szynki, 2 kostki bulionu drobiowego, 3 dag masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego, 2 główki czosnku, 1 posiekana cebula, 80 dag białej fasolki, kilka pieczarek, włoszczyzna, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Należy nagrzać piekarnik do 280 stopni C. Na oliwie z oliwek obsmażyć 2 obrane, posiekane ząbki czosnku, pokrojoną cebulę i drobno pokrojone plastry szynki. Do tego dodać fasolę i kostki bulionu drobiowego. Tak przygotowane składniki zalać wodą i dodać obraną włoszczyznę. To wszystko musimy gotować przez ok. 20 min na małym ogniu. Teraz możemy przejść do przygotowania mięsa. Należy posmarować brytfankę masłem i włożyć do niej kaczki. Do mięsa musimy dodać pozostały czosnek, doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Mięso wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po tym, jak mięso się upiecze wyjmujemy je i odstawiamy. Do brytfanki wlewamy szklankę wody i ocet i gotujemy to przez 5 minut. Do sosu dolewamy resztę oliwy i dodajemy posiekane pieczarki.

Sposób podania:

Z fasoli na półmisku układamy warstwę, a na niej pieczone kaczki. Półmisek ozdabiamy na krawędzi ząbkami czosnku. Mięso przed podaniem należy pokropić obficie sosem.

Reklama

Dzika kaczka z fasolą komentarze opinie

Dodajesz jako: |


Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez poluje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

CMC City Media Communications Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, ul Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"