Reklama

Dzikie ptactwo w galarecie

03/11/2012 11:08
Tym razem przepis na eleganckie danie zimne, która można sporządzić zarówno z bażanta jak i kaczki:

- sprawiona tuszka ptaka
- 1 pomarańcza
- puszka ananasa
- 2 łyżeczki żelatyny
- kilka goździków / koniecznie należy usunąć "główki", aby pozbawić goździki goryczki/
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka kurkumy
- 10 dag rodzynek.

Ptaszka gotujemy w całości ze wszystkimi dodatkami, prócz pomarańczy i ananasa - aż mięso będzie miękkie.

Po ugotowaniu odcedzamy wywar i dodajemy do niego żelatynę. Mięso obieramy z kości i dzielimy na mniejsze kawałki. W dużej salaterce układamy wokoło plasterki ananasa, na przemian z obraną i podzielona na cząstki pomarańczą. Wrzucamy mięso i ugotowane rodzynki i zalewamy lekko schłodzonym wywarem - ostrożnie, aby nie popsuć dekoracji. Schładzamy, aż galareta stężeje, i delikatnie, odwracając salaterkę, wykładamy gotowe danie na duży talerz przybrany listkami sałaty.

Smacznego!
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    anna-suminska 2012-11-04 09:47:47

    Do bażanta białe, wytrawne wino - do kaczki czerwone jako że "białe lubi białe, a czerwone czerwone" !

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do