Tym razem przepis na eleganckie danie zimne, która można sporządzić zarówno z bażanta jak i kaczki:
- sprawiona tuszka ptaka - 1 pomarańcza - puszka ananasa - 2 łyżeczki żelatyny - kilka goździków / koniecznie należy usunąć "główki", aby pozbawić goździki goryczki/ - łyżeczka imbiru - łyżeczka kurkumy - 10 dag rodzynek.
Ptaszka gotujemy w całości ze wszystkimi dodatkami, prócz pomarańczy i ananasa - aż mięso będzie miękkie.
Po ugotowaniu odcedzamy wywar i dodajemy do niego żelatynę. Mięso obieramy z kości i dzielimy na mniejsze kawałki. W dużej salaterce układamy wokoło plasterki ananasa, na przemian z obraną i podzielona na cząstki pomarańczą. Wrzucamy mięso i ugotowane rodzynki i zalewamy lekko schłodzonym wywarem - ostrożnie, aby nie popsuć dekoracji. Schładzamy, aż galareta stężeje, i delikatnie, odwracając salaterkę, wykładamy gotowe danie na duży talerz przybrany listkami sałaty.
Do bażanta białe, wytrawne wino - do kaczki czerwone jako że "białe lubi białe, a czerwone czerwone" !