Reklama

Kiełbasa wędzona

Poluje.pl
07/04/2011 20:20
Kiełbasa wędzona Złoto-brązowy kolor jest znakiem rozpoznawczym wędzonych kiełbas. Niepowtarzalny jest również smak i zapach produktów przygotowywanych w wędzarni. Kto raz spróbował, powraca do tego rodzaju obróbki mięs. Dodatkowo przemawia za ty sposobem możliwość dłuższego przechowywania produktów poddanych wędzeniu.

Składniki:
ok. 15 kg mięsa z dzika bez kości, 2 kg tłustego boczku wieprzowego surowego, 2 kg wołowiny bez kości, 40 m osłonek do kiełbas, sól, czubata łyżeczka saletry, 2 torebki pieprzu, 2 torebki gorczycy białej, 2 torebki majeranku, 3 duże główki czosnku.

Sposób przygotowania:
Mięso z dzika i wieprzowinę należy pokroić w grubą kostkę, następnie dodać ok. szklankę soli, łyżkę saletry. To wszystko dobrze wymieszać, przykryć i do następnego dnia zostawić w chłodnym miejscu. Przyszykowaną wołowinę zmielić na drobnym sitku, dodać przegotowanej, chłodnej wody i odstawić na dzień. Namoczyć osłonki jelitowe. Przygotowaną wcześniej dziczyznę i wieprzowinę przepuścić przez maszynkę o grubym sitku, dodać wołowinę, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Należy pamiętać, by wyrobić masę mocno i dokładnie rękami, w miarę potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wody nie dodawać. Przygotowanym farszem wypełniamy osłonki.
Przygotowane kiełbasy musimy powiesić w przewiewnym i chłodnym miejscu, aby mogły obeschnąć. Proces ten nie powinien trwać więcej niż 2 doby. Następnie trzeba kiełbasy rozwiesić w wędzarce i wędzić w dymie 3-4 godziny. Po wędzeniu kiełbasy mogą być przechowywane przez 2 miesiące. Musimy jednak pamiętać o przechowywaniu ich w suchym lecz chłodnym miejscu. Kiełbasa wędzona
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    anna-suminska 2012-10-26 17:28:29

    Saletrą można zapeklować mięso przed użyciem do kiełbasy - na kilka dni - żeby się nie psuło, ale zanim się zmiele - dokładnie wypłukać. Ja robiłam kiełbasy bez saletry, ale dość długo wędziłam w "zimnym dymie" najlepiej użyć drewna olchowego, a na koniec wędzenia dorzucić trochę gałązek jałowca. Zamiast majeranku dodawałam k o n i e c z n i e zmielone jagody jałowca! Żadna dziczyzna, poza kuropatwą, bez jałowca się nie obejdzie!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    robinson 2012-06-01 20:21:03

    Saletra a po co saletra.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    krzysztof05 2012-03-16 17:14:49

    Skoro jest to kiełbasa z dzika,to po co jest dana wołowina.Odnośnie saletry ,saletra jest to najgorszą trucizną dla żywego organizmu.pozdrawiam krzysztof05

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    krzysztof05 2012-03-16 17:02:20

    skoro jest to kiełbasa z dzika ,to dlaczego jest do dana wołowina.Chyba jest wszystkim wiadomo,że saletra jako dodatek do mięsa jest bardzo szkodliwa.pozdrawiam krzysztof05

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do