Królik w śmietanie jest bardzo popularną potrawą. Co ważne, niekoniecznie musi to być królik upolowany, choć taki da nam może więcej satysfakcji. Ponieważ jeden z przepisów zamieściłam wcześniej na forum, a nadaje się on zarówno do królika jak zająca, to tym razem proponuję trochę wymyślniejszy przepis na królika w śmietanie. Przepis na królika
Składniki - ok. 800 g mięsa z królika - 120 g słoniny - 200 ml śmietany - włoszczyzna – ok. 150 g - 1 cebulka - pół łyżeczki przecieru pomidorowego - musztarda - sól - mielone przyprawy (czarny pieprz, goździki, ziele angielskie, liść laurowy)
Przygotowanie Mięso dzielmy na kawałki ok. 60-70 g. Przekładamy je paskami słoniny obtoczonymi w zmielonych przyprawach. Mięso smarujemy mieszanką soli, musztardy, przecieru pomidorowego i wina. Pozostawiamy na jakieś 7 godzin. Królik w śmietanie przepis
Na pozostałej części słoninki podsmażamy lekko cebulkę i warzywa. Dodajemy do tego mięso. Skrapiamy je winem, a następnie dusimy, aż mięso stanie się miękkie. Mięso wyjmujemy, a pozostały sos z warzywami i śmietaną miksujemy. Następnie zalewamy nim mięso. Można dodać pietruszkę do smaku i wyglądu.
Szkoda, że przez internet nie można jeszcze przesłać smaku i zapachu, ale ja mam prostszy przepis na królika : Bejcuję podzieloną na porcje tusze przez dwa dni, następnie opiekam bez bejcy, same porcje na tłuszczu bardzo starannie na kolor brązowy, przerzucam opieczone porcje do innego garnka do dalszego smażenia, dodając do tego składniki z bejcy do podsmażenia razem z tuszą - i od tego momentu można już manipulować w/g własnego gustu i smaku, dodając składniki smakowe np. śmietana i t.p. To jest przepis hodowcy królików "Olbrzym Belgijski", smacznego !
odpowiedz
Zgłoś wpis
Podziel się swoją opinią
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Oba przepisy są ....." pyszne "......smacznego.
Szkoda, że przez internet nie można jeszcze przesłać smaku i zapachu, ale ja mam prostszy przepis na królika : Bejcuję podzieloną na porcje tusze przez dwa dni, następnie opiekam bez bejcy, same porcje na tłuszczu bardzo starannie na kolor brązowy, przerzucam opieczone porcje do innego garnka do dalszego smażenia, dodając do tego składniki z bejcy do podsmażenia razem z tuszą - i od tego momentu można już manipulować w/g własnego gustu i smaku, dodając składniki smakowe np. śmietana i t.p. To jest przepis hodowcy królików "Olbrzym Belgijski", smacznego !