Reklama

Medaliony z sarny

28/11/2010 23:13
Medaliony z sarny

Oj dawno się nie odzywałam. A sezon w pełni, a tu nie ma żadnego przepisu. No to niby coś dobrze znanego, ale jak ktoś nie ma przepisu, to na pewno mu się przyda. A danie jest pyszne, bo to medaliony z sarny z placuszkami. Mam nadzieję, że jak już sobie je przygotujecie i zjecie, to wynagrodzi Wam to jakoś czas bez przepisów. Smacznego!


Składniki
- polędwica z sarny (ok. 80 dkg)

Składniki marynaty:
- oliwa (5 łyż)
- Prymat – przyprawa do mięs
- sól ziołowa
- pieprz
- tymianek
- rozgniecione jagody jałowca

Składniki placuszków:
- białka z 5 jaj
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka orzeszków pinii
- sól

Składniki sosu wiśniowego:
- wiśnie bez pestek – 10 dkg
- cukier – 5 dkg
- miód – 2 łyżki
- wiśniówka – 50 ml
- łyżeczka zielonego pieprzu


Przygotowanie
Polędwicę kroimy na dość grube kawałki. Rozbijamy i marynujemy w ,marynacie przez ok. 5 godzin w lodówce. Mięso smażymy po ok. 5 minut z każdej strony.
Na patelni gotujemy cukier z 2/3 szklanki wody. Kiedy cukier zgęstnieje, dodajemy miód, wiśniówkę, wiśnie i zielony pieprz, po czym jeszcze kilka minut gotujemy.
Placuszki robimy w ten sposób, że białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i mąkę oraz orzeszki pinii i sól. Placuszki smażymy na oliwie.
Wreszcie podajemy medaliony z sarny z placuszkami, polane sosem.

Palce lizać. Smacznego i darz bór!
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do