Jak to przed Świętami, jestem bardzo zabiegana, ale chciałabym jeszcze „podesłać” Wam, Koleżanki i Koledzy jakieś przepisy świąteczne. Dzisiaj bardzo prosty – pasztet świąteczny z dziczyzną. Można powiedzieć, że ta dziczyzna w pasztecie jest dość symboliczna, ale zawsze. Życzę smacznego, a życzenia świąteczne jeszcze złożę, bo pewnie jeszcze coś napiszę.
Pasztet świąteczny z dziczyzną
Składniki:
• 2 kg mięsa (może być również rosołowe): drób, wołowina, • 1 kg dziczyzny (dobrze sprawdza się bażant, ale wszystko inne tez jest akceptowalne), • jaja 4 sztuki • czosnek – 1 główka • pieprz • sól
Przygotowanie: Mięso gotujemy i mielimy. Czosnek obieramy i zgniatamy w prasce. Do mięsa wbijamy jajka, dodajemy czosnek i grysik. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozkładamy do brytfanek keksówek, które uprzednio smarujemy tłuszczem. Pieczemy około półtorej godziny. Otrzymujemy świąteczny pasztet z dziczyzny.
Komentarze opinie