Pasztet z łysek W sierpniu rozpoczął się między innymi sezon polowań na kaczki. Można w tym czasie polować również na łyski, dlatego zamieszczamy przepis na pasztet z łysek. Łyska jest u nas bardzo pospolitym ptakiem. Co ciekawe bytuje prawie na wszystkich stojących wodach, jak stawy, jeziora i zalewiska rzek. Ważne, aby były zarośnięte na brzegach szuwarami, których ptaki te znajdują schronienie.
Mięso łyski nadaje się do spożycia, lecz wymaga odpowiedniego przygotowania i wprawy. Osoba podejmująca się przygotowania z niej dania musi bowiem pamiętać, aby zdjąć skórę razem z tłuszczem, ponieważ ma on nieprzyjemny zapach, który może popsuć smak dania. Warto zastosować zatem również namaczanie mięsa w mleku. Przejdźmy zatem do przygotowania wspomnianego pasztetu z łysek.
Składniki:
3 łyski, 600 g wieprzowiny, 50 g słoniny, 1 łyżka smalcu, 4 jajka, 100 g wątróbek z drobiu,6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, listek laurowy, pół bułki paryskiej, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka tartej bułki, sól, pieprz, pół szklanki białego wytrawnego wina.
Sposób przyrządzenia:
Oprawione i umyte łyski, wszystkie podroby oraz pokrojoną kostkę tłustą wieprzowinę należy zrumienić na tłuszczu. Następnie zawartość przełożyć do rondla, dodać listek laurowy, pieprz, ziele, zalać winem i dusić pod przykryciem. Ugotowane mięso wyjąć z naczynia i obrać. Do uzyskanego w trakcie gotowania sosu musimy dodać pokrojoną w plasterki bułkę i lekko przesmażoną wątróbkę z drobiu. Zawartość przez chwilę dusić, po czym przestudzić i wraz z mięsem przepuścić 2 - 3 razy przez maszynkę. Do tak przygotowanej masy dodać pieprz, sól, ziele, gałkę i dokładnie wymieszać z jajkami. Formę pasztetową nacieramy tłuszczem, posypujemy tartą bułką, wykładamy paseczkami słoniny. Po wypełnieniu masą wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 h. W ten sposób mamy przyrządzony pasztet z łysek.
Komentarze opinie