
Dzika kaczka z jabłkami
Składniki:
- 1 kaczka;
- 15 dog słoniny;
- około 1 kg kwaśnych jabłek;
- 10 dog tłuszczu do pieczenia;
- sól;
- pieprz;
- majeranek;
- (można dodać 1-2 ząbki czosnku
kawałek suchej skórki pomarańczowej).
Zalewa octowa:
- 100 ml octu;
- 400 ml wody;
- 10 dag cebuli;
- 1-2 listki laurowe;
- 2-3 ziarna ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, wybrać po 1 małym jabłku na porcję i odłożyć, a pozostałe obrać, pokroić na cząstki lub ćwiartki (usunąć gniazda nasienne) i włożyć do wnętrza tuszki. Brzegi otworu tuszki spiąć wykałaczkami lub też zaszyć. Kaczkę obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką lnianą lub bawełnianą i włożyć do brytfanny. Dodać wysuszoną skórkę pomarańczową, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia kaczkę skrapiać początkowo wodą, a później wytworzonym sosem. Podczas pieczenia kaczkę parę razy należy obrócić, wówczas aromat i smak jabłek równomiernie przeniknie do mięsa. Pod koniec pieczenia obok kaczki położyć pozostałe cale jabłka (można obrać ze skórki), posypać majerankiem. Z kaczki zdjąć słoninę i dalej piec do zrumienienia się kaczki (uważać, aby jabłka zbyt mocno nie popękały w czasie pieczenia). Można też kaczkę wyjąć, jabłka obrać, wydrążyć środki nasienne, pokrajać w plastry, oprószyć lekko majerankiem (cukrem), smażyć na tłuszczu z kaczki (krążki jabłek powinny zachować swój kształt). Porcje kaczki podawać obłożone jabłkami wyjętymi ze środka. Plastry lub całe jabłka po-łożyć obok porcji mięsa. Jako dodatki podać ziemniaki, surówkę z białej kapusty, buraczki zasmażane, czerwoną kapustę.
(Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski")
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie