Reklama

Przepis na dziką kaczkę z jabłkami

Poluje.pl
28/05/2019 14:36

Dzika kaczka z jabłkami   

Składniki:
- 1 kaczka;
- 15 dog słoniny;
- około 1 kg kwaśnych jabłek;
- 10 dog tłuszczu do pieczenia;
- sól; 
- pieprz;
- majeranek;
- (można dodać 1-2 ząbki czosnku
kawałek suchej skórki pomarańczowej). 


Zalewa octowa: 
- 100 ml octu;
- 400 ml wody;
- 10 dag cebuli;
- 1-2 listki laurowe;
- 2-3 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, wybrać po 1 małym jabłku na porcję i odłożyć, a pozostałe obrać, pokroić na cząstki lub ćwiartki (usunąć gniazda nasienne) i włożyć do wnętrza tuszki. Brzegi otworu tuszki spiąć wykałaczkami lub też zaszyć. Kaczkę obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką lnianą lub bawełnianą i włożyć do brytfanny. Dodać wysuszoną skórkę pomarańczową, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia kaczkę skrapiać początkowo wodą, a później wytworzonym sosem. Podczas pieczenia kaczkę parę razy należy obrócić, wówczas aromat i smak jabłek równomiernie przeniknie do mięsa. Pod koniec pieczenia obok kaczki położyć pozostałe cale jabłka (można obrać ze skórki), posypać majerankiem. Z kaczki zdjąć słoninę i dalej piec do zrumienienia się kaczki (uważać, aby jabłka zbyt mocno nie popękały w czasie pieczenia). Można też kaczkę wyjąć, jabłka obrać, wydrążyć środki nasienne, pokrajać w plastry, oprószyć lekko majerankiem (cukrem), smażyć na tłuszczu z kaczki (krążki jabłek powinny zachować swój kształt). Porcje kaczki podawać obłożone jabłkami wyjętymi ze środka. Plastry lub całe jabłka po-łożyć obok porcji mięsa. Jako dodatki podać ziemniaki, surówkę z białej kapusty, buraczki zasmażane, czerwoną kapustę.

 


(Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski")

Powiększenie piersi Warszawa
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do