
Jajka z sarniną w galarecie
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
20 dag mięsa upieczonego lub uduszonego z samy
jelenia lub daniela
1/2 litra galarety mięsnej
10 dag ogórków marynowanych
zielona sałata.
papryka marynowana
pieprz.
sól
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obierz ze skorupki przekrój wzdłuż na połowę. Galaretę przyrządź wg przepisu podanego na opakowaniu . Galaretę mięsną do zalewania, pozostaw do częściowego skrzepnięcia. Mięso pokrój w drobną kosteczkę, a ogórki w cienkie paseczki. Do foremek lub małych miseczek wlej trochę galarety i pozostaw do całkowitego stężenia. Następnie na galarecie połóż połówki jajek (żółtkami do dołu), rozdrobnione mięso i ogórki konserwowe, zalej tężejącą galaretą i wstawi do chłodnego miejsca do całkowitego stężenia. Przed wyłożeniem na pół-misek foremki z galaretą owiń na moment ściereczką namoczoną we wrzącej wodzie. Naczynie odwróć i galaretki wyłóż na pół-misek (wierzchnią częścią). Półmisek udekoruj listkami zielonej sałaty, marynowanej papryki, można też owocami marynowanymi. Oddzielnie podaj sos tatarski lub chrzanowy.
(źródło Alfreda Pietrow "Łowiec Polski")
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie