
Kaczka po warszawsku
Składniki:
- kaczka;
- mleko;
- 8 dag bułki;
- jajko;
- 5 dag orzechów włoskich bez łupin;
- 5 dag chrzanu tartego;
- 5 dag przecieru z suszonych moreli;
- wywar z warzyw;
- sól;
- pieprz;
- majeranek i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Kaczkę należy umyć, usunąć kości i zemleć (bez skóry) dodając namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Masę wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami oraz jajkiem, chrzanem i przecierem, doprawić. Rozłożyć na skórze, po czym uformować rulon, obwiązać nitką, włożyć do wywaru i ugotować pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu wystudzić wywar. Podawać na zimno z różnego rodzaju sosami lub na gorąco z ziemniakami, kaszą, ostrymi sosami, makaronem i z surówkami.
(Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej")
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie