Reklama

Przepis na kaczkę po warszawsku

Poluje.pl
28/05/2019 14:12

Kaczka po warszawsku  

Składniki:
- kaczka;
- mleko;
- 8 dag bułki;
- jajko;
- 5 dag orzechów włoskich bez łupin;
- 5 dag chrzanu tartego;
- 5 dag przecieru z suszonych moreli;
- wywar z warzyw;
- sól;
- pieprz;
- majeranek i gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:
Kaczkę należy umyć, usunąć kości i zemleć (bez skóry) dodając namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Masę wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami oraz jajkiem, chrzanem i przecierem, doprawić. Rozłożyć na skórze, po czym uformować rulon, obwiązać nitką, włożyć do wywaru i ugotować pod przykryciem na małym ogniu. Po ugotowaniu wystudzić wywar. Podawać na zimno z różnego rodzaju sosami lub na gorąco z ziemniakami, kaszą, ostrymi sosami, makaronem i z surówkami.

 


(Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej")

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do