Reklama

Przepis na Raviolki z bażanta

Poluje.pl
18/03/2019 08:47

Raviolki z bażanta 


Składniki:
- bażant
- 10 dag słoniny
- tłuszcz
- żółtko
- owoc ostrej papryki konserwowej; ciasto: 35 dag mąki
- jajko
- o 3/4 szklanki wody; sól i pieprz
- masło do polania 


Sposób przygotowania:

Sprawionego bażanta umyj, odetnij szyję i skrzydła. Natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na parę godzin. Następnie uformuj tuszkę w kieszeń, obłóż cienkimi plastrami słoniny, obwiąż nitką, polej tłuszczem i upiecz skrapiając wodą, a potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu mięso wyjmij z naczynia, usuń kości, zmiel razem ze słoniną, wymieszaj z sosem otrzymanym z pieczenia bażanta (1/4 szklanki), żółtkiem i drobno posiekaną papryką, dopraw. Mąkę przesiej na stolnicę, wbij umyte jajko i zarób ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. Zrób ciasto wolno i starannie, wyrabiając je  ręką.  Przygotowane ciasto podziel na części, rozwałkuj. Następnie wykrawaj kieliszkiem łub foremką krążki, na które nakładaj nadzienie wielkości orzecha włoskiego. Nakryj pozostałymi krążkami ciasta i zlep brzeg. Gotuj kilka minut we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Podawaj zaraz po ugotowaniu, odsączone i polane masłem.
(źródło Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej")

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do