
Raviolki z bażanta
Składniki:
- bażant
- 10 dag słoniny
- tłuszcz
- żółtko
- owoc ostrej papryki konserwowej; ciasto: 35 dag mąki
- jajko
- o 3/4 szklanki wody; sól i pieprz
- masło do polania
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyj, odetnij szyję i skrzydła. Natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na parę godzin. Następnie uformuj tuszkę w kieszeń, obłóż cienkimi plastrami słoniny, obwiąż nitką, polej tłuszczem i upiecz skrapiając wodą, a potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu mięso wyjmij z naczynia, usuń kości, zmiel razem ze słoniną, wymieszaj z sosem otrzymanym z pieczenia bażanta (1/4 szklanki), żółtkiem i drobno posiekaną papryką, dopraw. Mąkę przesiej na stolnicę, wbij umyte jajko i zarób ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. Zrób ciasto wolno i starannie, wyrabiając je ręką. Przygotowane ciasto podziel na części, rozwałkuj. Następnie wykrawaj kieliszkiem łub foremką krążki, na które nakładaj nadzienie wielkości orzecha włoskiego. Nakryj pozostałymi krążkami ciasta i zlep brzeg. Gotuj kilka minut we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Podawaj zaraz po ugotowaniu, odsączone i polane masłem.
(źródło Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej")
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie