Reklama

Przepis na roladki z zająca w galaretce z czerwonego wina

Poluje.pl
12/03/2019 14:33

Roladki z zająca w galaretce z czerwonego wina

Składniki:

- 2 udźce z zająca oczyszczone z żylastych zewnętrznych błon

- 2 łyżeczki pasty sardelowej

- pieprz i sól

- 4 łyżki chudego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę

- 2 łyżki posiekanych kaparów

- 2 łyżki drobno posiekanych korniszonów

- 1 I bulionu z dziczyzny lub innego mięsnego bulionu

- 1/4 I czerwonego wytrawnego wina

- 1-2 łyżki octu

Do dekoracji:

- 2 jajka na twardo obrane i pokrojone na plasterki

- 2 pomidory sparzone obrane i pokrojone na plasterki

- 1/2 cytryny pokrojonej na małe kawałki

- 4 gałązki pietruszki

Sposób przygotowania:
Udźce rozetnij po wewnętrznej stronie i ostrożnie usuń ścięgna i kości. Z każdego udźca wykrój po 2 piękne sznycle. Lekko je rozbij, od wewnętrznej strony posmaruj pastą sardelową. Popieprz i trochę osól. Wymieszaj boczek z kaparami i ogórkami. Po 1 łyżeczce mieszanki kładź na każdy sznycel, zwijaj w rolkę, zwiąż lub zepnij wykałaczką. Zagotuj bulion z winem, włóż roladki i na małym ogniu gotuj do miękkości około 60-70 minut. Płyn powinien bardzo leciutko wrzeć. Wystudź. Roladki wyjmij, usuń nitki lub wykałaczki. Płyn przypraw octem i przyrządź z niego 1 l galarety . Do wypłukanej zimną wodą formy wlej centymetrową warstwę tej galarety, ostudzić. Ułóż na niej roladki, zalej resztą galarety i odstaw do całkowitego zastygnięcia. Gotową galaretę wyrzuć na półmisek i udekoruj plastrami jajek, pomidorów, kawałkami cytryny i zieloną pietruszką. Dodatki: smażone kartofle lub grzanki z masłem i sos Cumberland.

(źródło Erna Horn "Potrawy z dziczyzny")

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do