
Roladki z zająca w galaretce z czerwonego wina
Składniki:
- 2 udźce z zająca oczyszczone z żylastych zewnętrznych błon
- 2 łyżeczki pasty sardelowej
- pieprz i sól
- 4 łyżki chudego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- 2 łyżki drobno posiekanych korniszonów
- 1 I bulionu z dziczyzny lub innego mięsnego bulionu
- 1/4 I czerwonego wytrawnego wina
- 1-2 łyżki octu
Do dekoracji:
- 2 jajka na twardo obrane i pokrojone na plasterki
- 2 pomidory sparzone obrane i pokrojone na plasterki
- 1/2 cytryny pokrojonej na małe kawałki
- 4 gałązki pietruszki
Sposób przygotowania:
Udźce rozetnij po wewnętrznej stronie i ostrożnie usuń ścięgna i kości. Z każdego udźca wykrój po 2 piękne sznycle. Lekko je rozbij, od wewnętrznej strony posmaruj pastą sardelową. Popieprz i trochę osól. Wymieszaj boczek z kaparami i ogórkami. Po 1 łyżeczce mieszanki kładź na każdy sznycel, zwijaj w rolkę, zwiąż lub zepnij wykałaczką. Zagotuj bulion z winem, włóż roladki i na małym ogniu gotuj do miękkości około 60-70 minut. Płyn powinien bardzo leciutko wrzeć. Wystudź. Roladki wyjmij, usuń nitki lub wykałaczki. Płyn przypraw octem i przyrządź z niego 1 l galarety . Do wypłukanej zimną wodą formy wlej centymetrową warstwę tej galarety, ostudzić. Ułóż na niej roladki, zalej resztą galarety i odstaw do całkowitego zastygnięcia. Gotową galaretę wyrzuć na półmisek i udekoruj plastrami jajek, pomidorów, kawałkami cytryny i zieloną pietruszką. Dodatki: smażone kartofle lub grzanki z masłem i sos Cumberland.
(źródło Erna Horn "Potrawy z dziczyzny")
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie