
Sos Cumberland
Składniki:
- 40 dag galaretki z czerwonej porzeczki lub dżemu
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 szkl. czerwonego wina
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- pieprz Cayenne
- 6 łyżek wina madera lub koniaku
Sposób przygotowania:
Umytą i sparzoną cytrynę oraz pomarańczę obierz cienko ze skórki (tak, by gorzka biała otoczka pozostała na owocu), po czym pokrój skórkę w cienkie paseczki i ugotuj w czerwonym winie (ostrożnie, aby jej nie rozgotować!). Wystudź, odcedź, odłóż. Dżem przetrzyj przez sito, dodaj przecedzony sok z cytryny i pomarańczy, wino, w którym gotowała się skórka, musztardę, odrobinę pieprzu cayenne do smaku, maderę lub koniak. Całość wymieszaj na jednolitą masę, na końcu dodaj ugotowaną skórkę z cytrusów. Przed podaniem wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Uwaga: Jeśli zamiast musztardy angielskiej użyjesz zwyczajnej musztardy, dodaj połowę podanej ilości. Jeśli to możliwe - do sosu dodaj pomarańczę o czerwonym miąższu.Można jednorazowo sporządzić większą ilość sosu, ponieważ bardzo dobrze przechowuje się w zakręconym słoiku w lodówce. Im mocniej schłodzisz sos Cumberland, tym lepiej. Podaje się go zazwyczaj do pieczeni z dziczyzny.
(źródło Mari Lajos "Dania z dziczyzny")
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie