Reklama

Przepis na sos Cumberland

Poluje.pl
25/03/2019 09:00

Sos Cumberland

Składniki:
- 40 dag galaretki z czerwonej porzeczki lub dżemu

- 1 pomarańcza

- 1 cytryna

- 1 szkl. czerwonego wina

- 1 łyżeczka musztardy angielskiej

- pieprz Cayenne

- 6 łyżek wina madera lub koniaku

Sposób przygotowania:
Umytą i sparzoną cytrynę oraz pomarańczę obierz cienko ze skórki (tak, by gorzka biała otoczka pozostała na owocu), po czym pokrój skórkę w cienkie paseczki i ugotuj w czerwonym winie (ostrożnie, aby jej nie rozgotować!). Wystudź, odcedź, odłóż. Dżem przetrzyj przez sito, dodaj przecedzony sok z cytryny i pomarańczy, wino, w którym gotowała się skórka, musztardę, odrobinę pieprzu cayenne do smaku, maderę lub koniak. Całość wymieszaj na jednolitą masę, na końcu dodaj ugotowaną skórkę z cytrusów. Przed podaniem wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Uwaga: Jeśli zamiast musztardy angielskiej użyjesz zwyczajnej musztardy, dodaj połowę podanej ilości. Jeśli to możliwe - do sosu dodaj pomarańczę o czerwonym miąższu.Można jednorazowo sporządzić większą ilość sosu, ponieważ bardzo dobrze przechowuje się w zakręconym słoiku w lodówce. Im mocniej schłodzisz sos Cumberland, tym lepiej. Podaje się go zazwyczaj do pieczeni z dziczyzny.

 

(źródło Mari Lajos "Dania z dziczyzny")

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do