Reklama

Przepis na sos jałowcowy

Poluje.pl
28/03/2019 09:09

Sos jałowcowy

Składniki:
- Okrawki z dziczyzny
- 50 g surowego boczku
- pół szklanki rosołu
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżka masła

- 1 marchewka
- kawałek selera

- 1 cebula

- 1 łyżeczka tłuczonego jałowca
- 1 pietruszka
- otarta skórka i sok z cytryny

- 1 łyżeczka mąki
- szczypta cukru.

Sposób przygotowania:


Resztki mięsa i boczek drobno pokrój. Dodaj pokrojone warzywa, przesmaż na maśle, podlej rosołem i duś na małym ogniu. Dodaj jałowiec, otartą skórkę i sok z cytryny. Duś ok. godziny. Przetrzyj sos przez sito, zagęść zasmażką z masła i mąki rozprowadzonej winem, dopraw szczyptą cukru, podgrzej. Podawaj do pieczeni z dziczyzny i pasztetów.

 

(źródło Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska")

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do