Reklama

Przepis na sos jałowcowy

Poluje.pl
28/03/2019 09:09

Sos jałowcowy

Składniki:
- Okrawki z dziczyzny
- 50 g surowego boczku
- pół szklanki rosołu
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżka masła

- 1 marchewka
- kawałek selera

- 1 cebula

- 1 łyżeczka tłuczonego jałowca
- 1 pietruszka
- otarta skórka i sok z cytryny

- 1 łyżeczka mąki
- szczypta cukru.

Sposób przygotowania:


Resztki mięsa i boczek drobno pokrój. Dodaj pokrojone warzywa, przesmaż na maśle, podlej rosołem i duś na małym ogniu. Dodaj jałowiec, otartą skórkę i sok z cytryny. Duś ok. godziny. Przetrzyj sos przez sito, zagęść zasmażką z masła i mąki rozprowadzonej winem, dopraw szczyptą cukru, podgrzej. Podawaj do pieczeni z dziczyzny i pasztetów.

 

(źródło Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska")

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do