
Sos jałowcowy
Składniki:
- Okrawki z dziczyzny
- 50 g surowego boczku
- pół szklanki rosołu
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tłuczonego jałowca
- 1 pietruszka
- otarta skórka i sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąki
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Resztki mięsa i boczek drobno pokrój. Dodaj pokrojone warzywa, przesmaż na maśle, podlej rosołem i duś na małym ogniu. Dodaj jałowiec, otartą skórkę i sok z cytryny. Duś ok. godziny. Przetrzyj sos przez sito, zagęść zasmażką z masła i mąki rozprowadzonej winem, dopraw szczyptą cukru, podgrzej. Podawaj do pieczeni z dziczyzny i pasztetów.
(źródło Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska")
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie