
Szaszłyki z sarny z ryżem
Składniki:
- 600 g udźca
- 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła.
Ryż:
- 1 szklanka ryżu
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 szklanka rosołu.
- 2 łyżeczki curry
Sposób przygotowania:
Umyte i odżyłowane mięso pokrój w dużą kostkę, posyp solą, imbirem, zalej winem i sokiem z cytryny oraz sosem sojowym, następnie wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Ryż umyj i osącz na sicie. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na oleju na złoty kolor, dodaj curry, wymieszaj, wsyp ryż, zalej rosołem. Następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
Cebule i marchew obierz, umyj i zalej osolonym wrzątkiem po czym gotuj ok. 5 minut.
Po osączeniu na sicie pokrój w grube plastry. Mięso, cebule i marchewkę nadziewaj na przemian na 4 szpikulce. Upiecz na rożnie, polewając stopionym masłem i sosem, w którym się mięso marynowało. Ryż wyłóż na ogrzany półmisek, obłóż szaszłykami polanymi sosem spod pieczeni. Podawaj z zieloną sałatą.
(Źródło Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska")
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie