Reklama

Przepis na szaszłyki z sarny z ryżem

Poluje.pl
06/03/2019 13:05

Szaszłyki z sarny z ryżem 

Składniki:
- 600 g udźca
- 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła. 

Ryż: 
- 1 szklanka ryżu
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 szklanka rosołu.
- 2 łyżeczki curry


Sposób przygotowania:
Umyte i odżyłowane mięso pokrój w dużą kostkę, posyp solą, imbirem, zalej winem i sokiem z cytryny oraz sosem sojowym, następnie wstaw do lodówki na 3-4 godziny. 
Ryż umyj i osącz na sicie. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na oleju na złoty kolor, dodaj curry, wymieszaj, wsyp ryż, zalej rosołem. Następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem. 
Cebule i marchew obierz, umyj i zalej osolonym wrzątkiem po czym gotuj ok. 5 minut. 
Po osączeniu na sicie pokrój w grube plastry. Mięso, cebule i marchewkę nadziewaj na przemian na 4 szpikulce. Upiecz na rożnie, polewając stopionym masłem i sosem, w którym się mięso marynowało. Ryż wyłóż na ogrzany półmisek, obłóż szaszłykami polanymi sosem spod pieczeni. Podawaj z zieloną sałatą.

 (Źródło Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska")

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do