Reklama

Przepis na zapiekankę z dziczyzną

Poluje.pl
05/03/2019 13:28

Zapiekanka z dziczyzną

Składniki:

- 1 łyżka masła

- 8 ziemniaków ugotowanych
obranych ze skórki i pokrojonych w talarki

- gotowany makaron albo ryż 

- 2 drobniutko posiekane cebule

-  2 ząbki czosnku obrane i drobno posiekane

- 4-5 pomidorów sparzonych obranych pokrojonych w plasterki

- 200 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na plasterki

- 400-500 g resztek pieczonej lub gotowanej dziczyzny

- 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki

- 1 łyżeczka majeranku

- 2 jajka ubite z 6 łyżkami tartego sera

- 100 ml esencjonalnego bulionu mięsnego

- 2 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki pieprzu

- szczypta gałki muszkatołowej

- 3 łyżki tartego sera

- 40 g wiórków maślanych 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 220° C. Formę zapiekankową nasmaruj masłem. Włóż połowę ziemniaków, jarzyn i mięsa, posyp połową ziół. Tak samo ułóż drugą warstwę. Równomiernie zalej mieszanką jajeczną, posyp serem i rozrzuć po wierzchu wiórki maślane. Zapiekaj 35 minut. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę chudą wędzoną szynkę lub boczek.

(źródło Erna Horn "Potrawy z dziczyzny")

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do