
Zapiekanka z dziczyzną
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 8 ziemniaków ugotowanych
obranych ze skórki i pokrojonych w talarki
- gotowany makaron albo ryż
- 2 drobniutko posiekane cebule
- 2 ząbki czosnku obrane i drobno posiekane
- 4-5 pomidorów sparzonych obranych pokrojonych w plasterki
- 200 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na plasterki
- 400-500 g resztek pieczonej lub gotowanej dziczyzny
- 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 jajka ubite z 6 łyżkami tartego sera
- 100 ml esencjonalnego bulionu mięsnego
- 2 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki tartego sera
- 40 g wiórków maślanych
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 220° C. Formę zapiekankową nasmaruj masłem. Włóż połowę ziemniaków, jarzyn i mięsa, posyp połową ziół. Tak samo ułóż drugą warstwę. Równomiernie zalej mieszanką jajeczną, posyp serem i rozrzuć po wierzchu wiórki maślane. Zapiekaj 35 minut. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę chudą wędzoną szynkę lub boczek.
(źródło Erna Horn "Potrawy z dziczyzny")
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie