
Zrazy zawijane z sarny po myśliwsku.
Składniki:
- 50 dag udźca bez kości lub combra
- 4 plastry boczku wędzonego
- 2 łyżki musztardy
- 10 dag ogórków konserwowych
- 3 dag chrzanu tartego
- 2 dag rodzynków
- tłuszcz 10 dag cebuli
- 4 dag mąki
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 dag koncentratu pomidorowego
- pieprz
- majeranek
- papryka mielona i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, zdejmij błonę, wyżyłuj, pokrój w cienkie szerokie plastry, lekko rozklep tłuczkiem zwilżonym wodą. Posyp przyprawami, posmaruj musztardą i przykryj cienkimi plastrami boczku. Ogórki pokrój w paseczki, wymieszaj z opłukanymi rodzynkami i chrzanem. Dopraw, a następnie nałóż na przygotowane mięso. Zawiń w ruloniki, obwiąż nitką lub zepnij szpadkami. Oprósz częścią mąki, zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą. Skrop wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlej śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw. Podawaj z ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i surówkami.
(źródło Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej")
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie