Reklama

Przepis na zrazy zawijane z sarny po myśliwsku

Poluje.pl
10/03/2019 13:54

Zrazy zawijane z sarny po myśliwsku.


Składniki:
- 50 dag udźca bez kości lub combra

- 4 plastry boczku wędzonego
- 2 łyżki musztardy
- 10 dag ogórków konserwowych

- 3 dag chrzanu tartego
- 2 dag rodzynków
- tłuszcz 10 dag cebuli
- 4 dag mąki
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 dag koncentratu pomidorowego
- pieprz
- majeranek
- papryka mielona i przyprawa do zup do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso umyj, zdejmij błonę, wyżyłuj, pokrój w cienkie szerokie plastry, lekko rozklep tłuczkiem zwilżonym wodą. Posyp przyprawami, posmaruj musztardą i przykryj cienkimi plastrami boczku. Ogórki pokrój w paseczki, wymieszaj z opłukanymi rodzynkami i chrzanem.  Dopraw, a następnie nałóż na przygotowane mięso. Zawiń w ruloniki, obwiąż nitką lub zepnij szpadkami. Oprósz częścią mąki, zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą. Skrop wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlej śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw. Podawaj z ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i surówkami.

(źródło Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej")

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do