
Zupa z kaczki po toruńsku
Składniki:
- 1/4 kaczki
- 5 l wywaru z warzyw
- 20 dag ziemniaków
- l0 dag łazanek
- 2 dag mąki
- I/2 szklanki śmietany
- 4 dag przecieru z suszonych śliwek
- sól
- pieprz
sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Kaczkę umyj i zalej wywarem,a następnie ugotuj na małym ogniu. Ziemniaki umyj, obierz, opłukaj, pokrajaj w kostkę i włóż do mięsa pod koniec gotowania. Miękkie mięso wyjmij z naczynia, usuń kości, pokrajaj w kostkę i połącz z ziemniakami, łazankami, śmietaną wymieszaną z mąką i przecierem. Gotuj kilka minut, a na kiniec dopraw.
(źródło Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" )
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie