Kuchnia myśliwska, Ragout dzika - zdjęcie, fotografia
Halina Komoda - blog 04/07/2010 19:06

Ragout z dzika

Jako że na dziki polujemy niemal cały rok, akurat ten przepis na ragout z dzika może się zawsze przydać. Warto jednak odpowiednio wcześnie zabrać się za przygotowanie potrawy, ponieważ trzeba sporządzić do niej marynatę. No i oczywiście wcześniej zaopatrzyć w mięso dzika. Najlepsze to łopatka.

Składniki:
- mięso z dzika – najlepiej łopatka – ok. 80 dag,
- masło – 10 dag
- 25 dag grzybów (najlepsze świeże prawdziwki, ale mogą też być suszone)
- 1/8 litra czerwonego wina
- śmietana 30% - 100 ml

Składniki marynaty:
- Szklanka czerwonego wina
- Szklanka wody
- 2 łyżki octu winnego
- 3 ziarna jałowca
- 1 goździk
- 1 cebulka
- gałązka tymianku
- pół listka laurowego

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i suszymy. Przygotowujemy też marynatę. Mieszamy przegotowaną wodę, ocet i wino z przyprawami. Do tego wrzucamy pokrojoną na plasterki cebulkę. Zalewę mieszamy z mięsem, przykrywamy i odstawimy na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia mięso wyjmujemy i suszymy, ale marynaty nie wylewamy.

Potem w rondlu rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso. Na drugiej patelni również na maśle rumienimy grzyby. Do rondelka z mięsem dodajemy zalewę i grzyby. Solimy i dusimy pod przykryciem około 2 godzin. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy śmietanę i resztę wina i gotujemy przez parę minut tak, żeby wino wyparowało, a sos się zagęścił.
Warto podać na podgrzanych talerzach. Dobrze komponuje się z czerwonym winem.

Smacznego!


Reklama

Ragout z dzika komentarze opinie

  • Halina Komoda 2010-07-17 15:05:03

    Dziękuję, na pewno inni użytkownicy też się rozkręcą. Musimy się trochę przyzwyczaić do siebie.

  • Redakcja 2010-07-17 11:25:58

    Gratuluję Pani Halinko. Jest Pani jedna z nielicznych tu osób które czytają komentarze i wyciągają wnioski a nie atakują komentatora w stylu "jak taki mądry to niech sam coś napisze".Lub też wzorem redakcji nie czytają nic. I dalej mamy że daniele, bażanty.... dziki to ryby.Pozdrawiam

  • Halina Komoda 2010-07-12 16:36:03

    Już poprawiłam! Dziękuję za zwrócenie uwagi.

  • Redakcja 2010-07-09 18:08:57

    Geniusz:) Musiał się chyba w stanie wojennym urodzić :)

  • Michał Słowikowski 2010-07-09 17:59:26

    Ragout z dzika? A nie lepiej uzyć te same produkty żywnościowe bez tego dzika? Na pewno będzie zdrowiej. :)
     
    Pozdrawiam!

  • Redakcja 2010-07-08 11:17:47

    "czy takie ragout z dzika można zrobić ze zwykłej świni?".Może ja czegoś nie wiem, ale czy państw nie piszecie dialogów do filmów typu "Miś" albo "Kuchennych rewolucji Magdy Gessler"

  • Jacek Filipowski 2010-07-06 18:37:56

    Przejęzyczenie ;) Przepraszam, a czy takie ragout z dzika można zrobić ze zwykłej świni? :)

  • Redakcja 2010-07-05 00:15:37

    "Umyte i osuszone mięso myjemy."- to po co je suszyć? I jeszcze raz myć?

Dodajesz jako: |


Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez poluje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

CMC City Media Communications Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, ul Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"