Reklama

Rolada myśliwska na święta

18/12/2013 12:33

Moja teściowa, żona myśliwego, specjalizuje się w dziczyźnie. Jest absolutną mistrzynią w tej dziedzinie, a przy tym kipi pomysłami i przyznam, że najlepsze specjały wymyśla sama. Tak też jest z potrawą, której przepis, za moją teściową, podaję poniżej, a którą nazwaliśmy roladą myśliwską. Podaję go dziś, w tym szczególnym czasie, bowiem moja rodzina zajada się roladą zawsze w święta.

 

Teściowa zgodziła się zdradzić swój, jak podkreśliła, bardzo prosty przepis, wszystkim myśliwym odwiedzającym poluje.pl

 

ROLADA MYŚLIWSKA

 

Składniki:

1/2 kg. mięsa z dzika

1 czerstwa bułka (namoczyć)

2 jajka

sól, pieprz, kolendra

ciasto francuskie – najprościej gotowe, dziś dostępne w każdym markecie

grzyby suszone (namoczyć wcześniej w gorącej wodzie) lub pieczarki, ale lepsze grzyby suszone.

2 cebule

 

Sposób przygotowania: mięso mielimy przez maszynkę, dodajemy jajka, bułkę i przyprawy. Na rozgrzanej patelni smażymy grzyby (mogą być duże kawałki) z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem.

Rozwijamy ciasto francuskie, nakładamy wyrobione mięso, a następnie równo nakładamy grzyby zwijamy w rulon. Roladę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy od 20 do 25 min w 180 C.

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do