
Moja teściowa, żona myśliwego, specjalizuje się w
dziczyźnie. Jest absolutną mistrzynią w tej dziedzinie, a przy tym kipi
pomysłami i przyznam, że najlepsze specjały wymyśla sama. Tak też jest z
potrawą, której przepis, za moją teściową, podaję poniżej, a którą nazwaliśmy
roladą myśliwską. Podaję go dziś, w tym szczególnym czasie, bowiem moja rodzina
zajada się roladą zawsze w święta.
Teściowa zgodziła się zdradzić swój, jak podkreśliła, bardzo prosty przepis, wszystkim myśliwym odwiedzającym poluje.pl
ROLADA MYŚLIWSKA
Składniki:
1/2 kg. mięsa z dzika
1 czerstwa bułka (namoczyć)
2 jajka
sól, pieprz, kolendra
ciasto francuskie – najprościej gotowe, dziś dostępne w każdym markecie
grzyby suszone (namoczyć wcześniej w gorącej wodzie) lub pieczarki, ale lepsze grzyby suszone.
2 cebule
Sposób przygotowania: mięso mielimy przez maszynkę, dodajemy jajka, bułkę i przyprawy. Na rozgrzanej patelni smażymy grzyby (mogą być duże kawałki) z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozwijamy ciasto francuskie, nakładamy wyrobione mięso, a następnie równo nakładamy grzyby zwijamy w rulon. Roladę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy od 20 do 25 min w 180 C.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie