Zważywszy na to, iż cały czas trwa sezon polowań na sarny może się Kolegom i Koleżankom przydać poniższy przepis na stek z sarny w sosie borówkowym. Oczywiście, jeżeli ktoś nie dysponuje świeżymi borówkami może skorzystać z konfitury borówkowej lub żurawinowej, które można nabyć w niektórych marketach. Na świeże borówki trzeba jeszcze trochę poczekać.
Składniki - polędwica z sarny – 4 kawałki - ok. 20 dag świeżych borówek (albo konfitury) - 200 ml czerwonego wina - pół szklanki rosołu - otarta skórka z pomarańczy - sól - czarny pieprz - kawałeczek cynamonu - goździki - odrobina cukru - łyżka masła - łyżka oleju
Przygotowanie Mięso myjemy, suszymy, a następnie prószymy solą, pieprzem, i połową otartej skórki z pomarańczy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 min. Borówki myjemy (jeżeli są świeże) i wsypujemy do naczynia. Do tego wlewamy wino, dodajemy gożdziki, cynamon i drugą połowę startej skórki. Zawartość gotujemy, przykrywamy i jeszcze podgotowujemy, doprawiamy cukrem do smaku.
Następnie na patelni rozgrzewamy razem olej i masło. Teraz najprzyjemniejsze – smażymy steki po ok. 5 min z każdej strony, chyba, że mamy całkowitą pewność co do mięsa. Wtedy wystarczy ok. 3 min. Wtedy steki zostają w środku różowe i smakują lepiej. Po zdjęciu z patelni trzymamy w cieple.
Do naszego sosu dodajemy rosół i do połowy odparowujemy. Dodajemy sos borówkowy, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie tym sosem polewamy mięso.
Steki powinny być przepyszne, czego Państwu serdecznie życzę. Smacznego!
Wszystkie przepisy b. fajne - tylko po co ten cynamon? Z dziczyzną dużo lepiej koresponduje gałka muszkatołowa :)
A czy taki stek z sarny można gdzieś kupić, jeśli się jeszcze nie poluje ;) ??