Reklama

Sześć nietypowych przepisów na dania z grilla

Poluje.pl
21/04/2016 11:29
Karkówka, kiełbasa i pieczywo, ewentualnie kawał polędwicy i papryka – nasze grillowe zwyczaje nie zaskakują finezją. Ma być szybko, tłusto i swojsko, tylko czemu wciąż tak samo? Przedstawiamy kilka lżejszych i ciekawszych alternatyw dla tradycyjnych dań z grilla. 


Grillowana quesadilla z cheddarem i cebulą


Meksykański przysmak na co dzień świetnie wychodzi na patelni, ale w sezonie grillowym warto wrzucić ją na ruszt.


Przygotuj:

● kilka placków tortilli

● cebulę (pół na dwa placki)

● ser cheddar lub gouda

● kolendrę

● gotowy sos barbecue

● ostry sos

● oliwę


W domu: cebulę poszatkuj, kolendrę posiekaj, a ser zetrzyj na tarce. W głębokim rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i smaż, aż będzie prawie miękka. Wtedy dodaj kilka łyżek sosu barbecue, zamieszaj i gotuj, aż całość zgęstnieje, a na końcu dopraw ostrym sosem. Gdy twój grill jest już rozgrzany na jedną połowę placka tortilii wyłóż cebulę w sosie, posyp serem i dodaj kolendrę, następnie zagnij, żeby powstał półksiężyc i połóż na grillu. Podgrzewaj po około 2 minuty z każdej strony do chwili, gdy ser stopnieje, a następnie zdejmij z rusztu, pokrój w trójkąty i serwuj. 


Pikantne mango z rusztu


Na grillu świetnie czują się nie tylko mięsa i warzywa, ale też owoce. Dobrą propozycją jest mango serwowane z pikantnymi papryczkami i śmietaną.


Przygotuj:

● kilka owoców mango

● świeże papryczki jalapeno

● świeżą kolendrę

● kwaśną śmietanę

● sok z limonki lub cytryny

● sól, pieprzy zwykły i cayenne


Mango obierz, oddziel miąższ od pestki i pokrój go w plastry o szerokości około pól centymetra. Papryczki pokrój w mniejsze plastry, kolendrę posiekaj. Każdy z plastrów mango oprósz solą i dwoma rodzajami pieprzu z obu stron, a następnie połóż na rozgrzanym ruszcie i opiekaj z każdej strony do chwili, gdy pojawi się wzorek. Następnie zdejmij owoce z grilla, połóż na nich papryczkę, skrop całość sokiem z limonki i udekoruj śmietaną oraz kolendrą. 


Grillowane szparagi po włosku


Sezon na grilla otwiera się wiosną, czyli w porze szparagowego szaleństwa. Te cieszące się rosnąca popularnością warzywa smakuja świetnie również z grilla, zwłaszcza w towarzystwie delikatnego, włoskiego boczku i sosu z cytrusów.


Przygotuj: 

● pęczek szparagów

● paczkę włoskiego boczku pancetta (ewentualnie polskiego surowego, skrojonego bardzo cienko)


Na sos:

● sok i skórkę z jednej pomarańczy

● dwie łyżeczki musztardy dijon

● 1/4 szklanki oliwy

● sól i pieprz

● dwie łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego). 


W domu: Szparagi owiń plastrami boczku i wstaw do lodówki na 20 minut. W małej miseczce połącz sok i skórkę z musztardą i oliwa, następnie dopraw do smaku. Gdy grill jest już rozgrzany szparagi z boczkiem wyjmij z lodówki, ułóż na grillu i podgrzewaj z każdej strony do chwili, gdy boczek będzie chrupki, a szparagi miękkie – całość nie powinna trwać dłużej niż 5 minut. Gdy szparagi będą gotowe, przełóż je na talerz i serwuj polane dressingiem i posypane tymiankiem.


Meksykańska kukurydza


Kukurydza na ciepło to popularne danie z grilla, jednak warto nieco podkręcić przepis dodatkami, takimi jak chilli, ser i majonez.


Przygotuj:

● kolby kukurydzy

● majonez

● przyprawę chilli

● pokruszony ser kozi

● ćwiartki limonki


Kolby kukurydzy obierz z liści i umyj, rozgrzej grilla i smaż kukurydzę do chwili, gdy lekko zwęgli się z zewnątrz, a następnie zdejmij ją z rusztu. Gdy jest wciąż gorąca, posmaruj każdą kolbę majonezem, najlepiej używając papierowego ręcznika – chodzi o to, by podobnie jak masło, majonez pokrył ją całą. Następnie oprósz kolby sproszkowanym chilli i drobno pokruszonym serem, a na koniec wyciśnij na nie sok z limonki. Serwuj jak najszybciej.


Pizza z grilla


To świetna i szybka przekąska, która powinna smakować wszystkim. Do zrobienia pizzy można wykorzystać gotowe spody lub ciasto własnego autorstwa, wedle życzenia.


Przygotuj:

● gotowe spody do pizzy lub własne ciasto

● ulubione dodatki – mozzarellę, pomidory, szynkę, pieczarki, kukurydzę, oliwki, itp., koniecznie krojone cienko lub siekane drobno, ponieważ pizze robią się bardzo szybko.


Sos pomidorowy:

● 2 łyżeczki oliwy

● 3 zmiażdżone ząbki czosnku

● 2 puszki pomidorów

● 4 łyżki przecieru pomidorowego

● cukier, sól i pieprz do smaku

● przyprawy: oregano, bazylię, rozmaryn, tymianek, wszystkie starte, w ilości około pół łyżeczki, poza oregano i bazylią, których powinno być więcej.


W domu: przygotuj sos: oliwę podgrzej na średnim ogniu w głębokim rondlu, gdy będzie gorąca dodaj czosnek, smaż przez 30 sekund, a następnie wrzuć resztę składników i zmieszaj trzepaczką, żeby się połączyły. Dopraw do smaku i podgrzewaj, aż całość odparuje. Gdy grill już jest rozgrzany placki pizzy posmaruj z jednej strony oliwą, podobnie jak kratkę grilla, i połóż pizzę po stronie pokrytej olejem na ruszcie i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Gdy się zrumieni, przełóż placek łopatką na drugą stronę i ponownie podgrzewaj. Gdy ciasto będzie podpieczone, pokryj jedną stronę sosem, dodaj ser i dodatki i grilluj, aż ser się rozpuści, a dodatki zmiękną.


Halloummi z owocami z rusztu


Halloummi to grecki, półtwardy ser, który idealnie nadaje się do grillowania. Po zdjęciu z rusztu jest spieczony z zewnątrz, miękki w środku i smakuje świetnie z dodatkiem zarówno warzyw, jak i owoców. W tym daniu je połączymy, proponując grillowany ser z pomidorkami i arbuzem.


Przygotuj:

● paczkę sera halloummi

● jedną lub dwie gałązki pomidorków cherry

● kilka plastrów arbuza, skrojonych w trójkąty


Na sos:

● około 50 ml oliwy

● pół szklanki posiekanej bazylii

● trzy łyżki posiekanej mięty

● jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

● sól i pieprz


W domu: bazylię, miętę, czosnek i oliwę zmiksuj blenderem na pesto, dopraw do smaku. Sos przeciśnij przez sitko tak, by w naczyniu pozostała tylko smakowa oliwa. Tak przygotowaną oliwą posmaruj ser i pomidory, a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu. Podgrzewaj do chwili, gdy na serze pozostaną ślady i zacznie się podtapiać, a pomidory lekko się zwęglą. Na talerzu połóż plastry arbuza, na nich kładź ser i pomidorki, całość skrop oliwą bazyliowo-miętową. Jak widać, arsenał dań z grilla jest w zasadzie niewyczerpany – warto eksperymentować i próbować nowych smaków, również gdy mowa o słodkościach. Banan z grilla przyrządzony w folii z czekoladą, czy pieczone jabłko z lodami waniliowymi to świetne propozycje zakończenia kolacji pod chmurką.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do