
Grillowana quesadilla z cheddarem i cebulą
Meksykański przysmak na co dzień świetnie wychodzi na patelni, ale w sezonie grillowym warto wrzucić ją na ruszt.
Przygotuj:
● kilka placków tortilli
● cebulę (pół na dwa placki)
● ser cheddar lub gouda
● kolendrę
● gotowy sos barbecue
● ostry sos
● oliwę
W domu: cebulę poszatkuj, kolendrę posiekaj, a ser zetrzyj na tarce. W głębokim rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i smaż, aż będzie prawie miękka. Wtedy dodaj kilka łyżek sosu barbecue, zamieszaj i gotuj, aż całość zgęstnieje, a na końcu dopraw ostrym sosem. Gdy twój grill jest już rozgrzany na jedną połowę placka tortilii wyłóż cebulę w sosie, posyp serem i dodaj kolendrę, następnie zagnij, żeby powstał półksiężyc i połóż na grillu. Podgrzewaj po około 2 minuty z każdej strony do chwili, gdy ser stopnieje, a następnie zdejmij z rusztu, pokrój w trójkąty i serwuj.
Pikantne mango z rusztu
Na grillu świetnie czują się nie tylko mięsa i warzywa, ale też owoce. Dobrą propozycją jest mango serwowane z pikantnymi papryczkami i śmietaną.
Przygotuj:
● kilka owoców mango
● świeże papryczki jalapeno
● świeżą kolendrę
● kwaśną śmietanę
● sok z limonki lub cytryny
● sól, pieprzy zwykły i cayenne
Mango obierz, oddziel miąższ od pestki i pokrój go w plastry o szerokości około pól centymetra. Papryczki pokrój w mniejsze plastry, kolendrę posiekaj. Każdy z plastrów mango oprósz solą i dwoma rodzajami pieprzu z obu stron, a następnie połóż na rozgrzanym ruszcie i opiekaj z każdej strony do chwili, gdy pojawi się wzorek. Następnie zdejmij owoce z grilla, połóż na nich papryczkę, skrop całość sokiem z limonki i udekoruj śmietaną oraz kolendrą.
Grillowane szparagi po włosku
Sezon na grilla otwiera się wiosną, czyli w porze szparagowego szaleństwa. Te cieszące się rosnąca popularnością warzywa smakuja świetnie również z grilla, zwłaszcza w towarzystwie delikatnego, włoskiego boczku i sosu z cytrusów.
Przygotuj:
● pęczek szparagów
● paczkę włoskiego boczku pancetta (ewentualnie polskiego surowego, skrojonego bardzo cienko)
Na sos:
● sok i skórkę z jednej pomarańczy
● dwie łyżeczki musztardy dijon
● 1/4 szklanki oliwy
● sól i pieprz
● dwie łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego).
W domu: Szparagi owiń plastrami boczku i wstaw do lodówki na 20 minut. W małej miseczce połącz sok i skórkę z musztardą i oliwa, następnie dopraw do smaku. Gdy grill jest już rozgrzany szparagi z boczkiem wyjmij z lodówki, ułóż na grillu i podgrzewaj z każdej strony do chwili, gdy boczek będzie chrupki, a szparagi miękkie – całość nie powinna trwać dłużej niż 5 minut. Gdy szparagi będą gotowe, przełóż je na talerz i serwuj polane dressingiem i posypane tymiankiem.
Meksykańska kukurydza
Kukurydza na ciepło to popularne danie z grilla, jednak warto nieco podkręcić przepis dodatkami, takimi jak chilli, ser i majonez.
Przygotuj:
● kolby kukurydzy
● majonez
● przyprawę chilli
● pokruszony ser kozi
● ćwiartki limonki
Kolby kukurydzy obierz z liści i umyj, rozgrzej grilla i smaż kukurydzę do chwili, gdy lekko zwęgli się z zewnątrz, a następnie zdejmij ją z rusztu. Gdy jest wciąż gorąca, posmaruj każdą kolbę majonezem, najlepiej używając papierowego ręcznika – chodzi o to, by podobnie jak masło, majonez pokrył ją całą. Następnie oprósz kolby sproszkowanym chilli i drobno pokruszonym serem, a na koniec wyciśnij na nie sok z limonki. Serwuj jak najszybciej.
Pizza z grilla
To świetna i szybka przekąska, która powinna smakować wszystkim. Do zrobienia pizzy można wykorzystać gotowe spody lub ciasto własnego autorstwa, wedle życzenia.
Przygotuj:
● gotowe spody do pizzy lub własne ciasto
● ulubione dodatki – mozzarellę, pomidory, szynkę, pieczarki, kukurydzę, oliwki, itp., koniecznie krojone cienko lub siekane drobno, ponieważ pizze robią się bardzo szybko.
Sos pomidorowy:
● 2 łyżeczki oliwy
● 3 zmiażdżone ząbki czosnku
● 2 puszki pomidorów
● 4 łyżki przecieru pomidorowego
● cukier, sól i pieprz do smaku
● przyprawy: oregano, bazylię, rozmaryn, tymianek, wszystkie starte, w ilości około pół łyżeczki, poza oregano i bazylią, których powinno być więcej.
W domu: przygotuj sos: oliwę podgrzej na średnim ogniu w głębokim rondlu, gdy będzie gorąca dodaj czosnek, smaż przez 30 sekund, a następnie wrzuć resztę składników i zmieszaj trzepaczką, żeby się połączyły. Dopraw do smaku i podgrzewaj, aż całość odparuje. Gdy grill już jest rozgrzany placki pizzy posmaruj z jednej strony oliwą, podobnie jak kratkę grilla, i połóż pizzę po stronie pokrytej olejem na ruszcie i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Gdy się zrumieni, przełóż placek łopatką na drugą stronę i ponownie podgrzewaj. Gdy ciasto będzie podpieczone, pokryj jedną stronę sosem, dodaj ser i dodatki i grilluj, aż ser się rozpuści, a dodatki zmiękną.
Halloummi z owocami z rusztu
Halloummi to grecki, półtwardy ser, który idealnie nadaje się do grillowania. Po zdjęciu z rusztu jest spieczony z zewnątrz, miękki w środku i smakuje świetnie z dodatkiem zarówno warzyw, jak i owoców. W tym daniu je połączymy, proponując grillowany ser z pomidorkami i arbuzem.
Przygotuj:
● paczkę sera halloummi
● jedną lub dwie gałązki pomidorków cherry
● kilka plastrów arbuza, skrojonych w trójkąty
Na sos:
● około 50 ml oliwy
● pół szklanki posiekanej bazylii
● trzy łyżki posiekanej mięty
● jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
● sól i pieprz
W domu: bazylię, miętę, czosnek i oliwę zmiksuj blenderem na pesto, dopraw do smaku. Sos przeciśnij przez sitko tak, by w naczyniu pozostała tylko smakowa oliwa. Tak przygotowaną oliwą posmaruj ser i pomidory, a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu. Podgrzewaj do chwili, gdy na serze pozostaną ślady i zacznie się podtapiać, a pomidory lekko się zwęglą. Na talerzu połóż plastry arbuza, na nich kładź ser i pomidorki, całość skrop oliwą bazyliowo-miętową. Jak widać, arsenał dań z grilla jest w zasadzie niewyczerpany – warto eksperymentować i próbować nowych smaków, również gdy mowa o słodkościach. Banan z grilla przyrządzony w folii z czekoladą, czy pieczone jabłko z lodami waniliowymi to świetne propozycje zakończenia kolacji pod chmurką.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie