Kuchnia myśliwska, Udziec sarny pieczony - zdjęcie, fotografia
Halina Komoda - blog 30/08/2010 09:47

No dawno się nie odzywałam, trochę urlopowałam, pomyślałam, że warto coś Koleżankom i Kolegom z portalu wrzucić na ruszt. Proponuję tym razem pieczony udziec z sarny. Będzie nam taki oczywiście potrzebny. Poza tym pół szklanki czerwonego wytrawnego wina. Oczywiście pozostała część wina też się przyda do obiadu.

Składniki:
- 1 udziec sarny (1,5 – 2 kg)
- 10 dag słoniny
- 4 dag masła
- pół szklanki czerwonego wina wytrawnego,
- 2 pęczki włoszczyzny
- 2 cebule
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Składniki sosu:
- pół szklanki soku wiśniowego
- pół szklanki pokruszonego chleba razowego
- konfitury z wiśni – 25 dag
- ziele angielskie
- sól, pieprz

Sposób przygotowania

Udziec myjemy czyścimy z błon, odcinamy końcówkę kości. Następnie nacieramy je pieprzem, solą, tymiankiem. Słoninkę kroimy w paseczki. Obkładamy nią mięso. W brytfannie rozgrzewamy masło, wkładamy udziec wraz z odciętą kością, dodajemy włoszczyznę, nać pietruszki i cebulę. Mieszamy tym trochę, żeby połączyło się dobrze z masłem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 22 stopni przez pół godziny, a następne pół godziny zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze pół godziny polewając sosem.
Następnie udziec polewamy winem i pieczemy jeszcze przez około 30 minut polewając sosem. Po wyjęciu mięso przekładamy na półmisek i wkładamy do wyłączonego już piekarnika, żeby podtrzymać temperaturę mięsa. Kość wyrzucamy. Sos wraz z warzywami przecieramy przez sito i wlewamy do brytfanny, do tego dodajemy sos wiśniowy, skruszony chleb i ziele angielskie. Gotujemy do zgęstnienia. Cały czas mieszamy. Do smaku doprawiamy solą oraz dorzucamy wiśnie.

Smacznego!

Reklama

Udziec z sarny pieczony komentarze opinie

  • Redakcja 2014-04-12 10:04:47

    No właśnie, a ja zastanawiałem się czy nie wyręczyć Panią w te pani rzadkiej "kuchni myśliwskiej". Czy śmieszne by było, jak na mężczyznę...? Co do sarniny, to oceniam ją dość negatywnie, poza samą wątróbką, i to w warunkach biesiadnych tuż po polowaniu. W moim odczuciu smakowym i jednorazowej praktyce, przyrządziłem kiedyś udziec sarny, pieczony w brytfannie. Sposób bardzo prosty : pokrojony udziec, ułożony paskami w brytfannie i poprzekładany na zmianę paskami słoniny i duszony/pieczony - pycha, ale tylko na gorąco i po wyjęciu z pieca. Próba późniejszego (nazajutrz) ponownego odgrzewania tego przysmaku z niezjedzonej pozostałości już nie powiodła się . Ale ten Pani przepis może być nawet zachęcający. Pozdrawiam

  • Grzegorz 2013-01-20 21:09:00

    Pyszne! - Super przepis :)

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez poluje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

CMC City Media Communications Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawa 02-761, ul Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"