Reklama

Wino do dziczyny

Często na stole oprócz wykwintnych potraw, króluje również wino - sprawdzimy, jakie kryteria zastosować dobierając wino do dziczyzny. Trunek ten dobrze podany do serwowanych potraw może wzmocnić ich smak, albo co gorsze je przyćmić.

Jeśli danie ma być jedynie uzupełnieniem to powinniśmy wybrać wino z górnej półki, a będziemy się zachwycać jego niezwykłym bukietem. Jeśli jednak postawimy na wyeksponowanie zalet dziczyzny, wtedy musimy pamiętać, żeby wydobyć z niego szczególny smak i aromat. Dobrze spiszą się tu wina z winnic znajdujących się przy leśnych połaciach. Wyśmienity związek następuje między daniami kuchni myśliwskiej a winami o zdecydowanym bukiecie, w których można wyczuć składniki grzybni, suszonych owoców, czy roślinności leśnej.

Istotne, aby wybór wina także do przygotowania uprzednio danej potrawy był przemyślany i współgrał z winem, które zagości na stole. Znawcy win, zwracają jednak uwagę na garbniki, które występują w winach. Występują one w wielu przyprawach np. majeranku, rozmarynie, po które sięgamy chętnie. Zatem upewnijmy się, jaka ich zawartość znajduje się choćby w młodym winie. Przed podaniem warto je wcześniej odkorkować. Zachwiać równowagę smaków może także gorycz zawarta choćby w przyprawach takich jak - liść laurowy, gorczyca, szałwia. Zrezygnujmy wtedy z win typu nebbiolo, cabernet sauvignon.

Dobranie wina w przypadku kuchni myśliwskiej nie jest łatwe. Dobrze zacząć od skomponowania trunku do ptactwa, np. kaczki, czy gęsi. W pełnym sezonie, jest oczywiście przy czym eksperymentować. Sięgnijmy w takim razie po wina o wyrazistej kwasowości. Zacznijmy od pinot noir, sangiovese, gamay, merlot, sprawdzą się jako wino do dziczyzny.
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do