Zając po polsku w śmietanie Mięso z zająca to doskonały składnik pasztetów, potraw zarówno smażonych, jak i pieczeni. Charakteryzuje się ono delikatnością, jest chude, miękkie, o lekko brązowej barwie. Przed przygotowywaniem z niego potraw należy pamiętać by tuszka odpowiednio skruszała, następnie mięso wymaga kilkugodzinnego moczenia w marynacie. Znawcy sztuki kulinarnej radzą, aby młode sztuki piec bądź smażyć, zaś już starsze przeznaczać na potrawkę lub gulasz. Tym razem przedstawimy przepis na zająca po polsku w śmietanie.
Składniki: comber i uda z zająca (przodek najlepiej zostawić do pasztetu), 15 dag słoniny, 4 łyżki masła, 1 szklanka kwaśnej śmietany,
Zaprawa(bejca): 2 szklanki wody, ½ szklanki octu, pokrojona w paski 1 średnia cebula, 1 pietruszka, kawałek selera, liść laurowy, po kilka ziaren: pieprzu, jałowca, goździków i ziela angielskiego imbir
Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty (bejcy) należy krótko zagotować z wodą i octem, następnie wystudzić. Tuszkę wymoczyć kilka godzin w zimnej wodzie dla usunięcia krwi. W dalszej kolejności usunąć skrzepy, wyżyłować, usunąć błony. Tak przygotowane mięso ułożyć ciasno w niewielkim rondlu emaliowanym lub glinianym garnku, po czym zalać bejcą i pozostawić na parę dni w chłodnym miejscu. Ważne jest by mięso codziennie obracać. Zamarynowane mięso zająca w dalszej kolejności naszpikować gęsto słoniną pokrojoną w słupki. Przed pieczeniem należy jeszcze pamiętać o natarciu zająca solą. Tak przygotowane mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej wysmarowaliśmy masłem. Należy również na wierzch mięsa położyć jeszcze kawałek masła, podlać parę łyżek zaprawy, w której się tuszka bejcowała. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż będzie zając pół miękki (ok. 1 godz.), skrapiając zaprawą i wytworzonym sosem. Później polewać już tylko i wyłącznie samą kwaśną śmietaną. Po dopieczeniu zająca wyjąć, wyporcjować. Sos, jeśli trzeba, zagęścić mąką i podgrzać w nim porcje zająca. Do tak przygotowanego mięsa odpowiednie będą buraczki zasmażane, ćwikła z chrzanem, bądź kapusta zasmażana. Zając po polsku w śmietanie
świetny przepis.